Vil du følge med? 👇
Bruschetta med tomat
Nem bruschetta med tomat
Når du tænker på italiensk mad, er bruschetta med tomat måske en af de første retter, der popper op – i hvert fald hos mig. Denne simple, men uimodståelige forret er den perfekte kombination af sprødt brød, saftige tomater og frisk basilikum. Forretten er nem og hurtig at tilberede, og derfor perfekt at servere både til hverdag, men også til gæster! Du kan bruge det som en snack, en forret, tilbehør til aftensmaden eller som et farverigt indslag til tapasbordet.
Klassisk bruschetta med frisk tomat
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
- 1 flute
- 1 rødløg, finthaket
- 3 tomater, finthakket
- 3 spsk. olivenolie
- 2 spsk. balsamico
- 1 fed hvidløg
- 1 håndfuld frisk basilikum
- evt. balsamico glace
- salt og peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Hak tomat fint og kom det i en si. Drys med lidt groft salt og rør rundt, så noget af væden trækkes ud af tomaterne.
- Imens hakker du rødløg fint. Kom det i en skål.
- Tilsæt olivenolie og balsamicoeddike.
- Tilsæt tomaterne og krydder med salt og peber.
- Skær dit flute i skiver og kom dem i ovnen i ca. 5 minutter, så brødet får en sprød overflade.
- Tag brødet ud og gnid hvidløget på brødet, så det får en dejlig smag.
- Fyld tomatmassen på brødet og bag i ovnen i ca. 5 minutter yderligere, eller til de er sprøde.
- Server straks, og pynt med frisk basilikum og evt. balsamico glace.
Ingredienser til bruschetta
- Flute: Eller andet slags brød! Det skal bare ristes sprødt på panden eller i ovnen!
- Rødløg og hvidløg: Tilføjer en let skarphed og dybde til tomatblandingen.
- Tomater: Det vigtigste, når du skal lave en god bruschetta! Brug gerne friske, solmodne tomater for at opnå det allerbedste resultat!
- Olivenolie: Brug meget gerne en god kvalitets olivenolie.
- Balsamico: Giver et strejf af syrlighed, som bare er lækkert!
- Frisk basilikum: Perfekt finish til dine bruschetta! Giver god smag og farve.
- Balsamico glace (valgfrit): For en ekstra sødme kan du toppe dine brushetta med lidt balsamico glace som en fin lille finish.
Opskriftens oprindelse
Bruschetta har rødder dybt plantet i det italienske køkken, nærmere bestemt fra regionerne i Central- og Syditalien. Oprindeligt blev bruschetta lavet som en smart måde at udnytte brød, der ellers var ved at blive for gammelt, ved at gnide det med rå hvidløg, dryppe det med olivenolie og tilføje en smule salt. Den mest traditionelle version er Bruschetta al Pomodoro, hvor toppingen består af friske tomater og basilikum – som også er den variant de fleste laver!
Sådan laver du den perfekte bruschetta
Her er nogle tips til, hvordan du laver den perfekte brushetta!
- Vælg det rette brød: Et godt stykke ciabatta eller et klassisk flute passer perfekt itl brushetta. Det gør ikke noget, at det ikke er het frisk brød, da det alligevel skal ristes sprødt i ovnen så det kan holde på toppingen.
- Brug solmodne tomater: For den bedste smag, vælg solmodne, saftige tomater. Romatomater eller cherrytomater er begge gode!
- Kvalitetsolie gør forskellen: En god ekstra jomfru olivenolie er bare et must for en god brushetta.
- Balance i smagene: Juster mængden af hvidløg, balsamico, salt og peber efter din smag! Pas på med ikke at overgøre smagen af hvidløg.
Serveringsforslag
Bruschetta er fantastisk som en forret eller som en del af en større tapasanretning. Du kan fx servere bruschetta sammen med et udvalg af italienske charcuterier, ost, og måske endda nogle grillede grøntsager.
Variationer af bruschetta
Brushetta kan selvfølgelig serveres på mange måde! Her er et par ideer til ingredienser som du kan tilføje
- Avocado og rejer
- Grillede grøntsager
- Pesto og mozzarella
TIP! Er du vild med bruschetta, så prøv også min opskrift med bagt fyld af tomat, feta og oliven.
Kan jeg forberede bruschetta i forvejen?
Det er bedst at lave din bruschetta lige før servering – ellers bliver brødet hurtigt blød og slatten. Dog kan tomatblandingen forberedes et par timer i forvejen og opbevares på køl.
Hvordan undgår jeg, at brødskiverne bliver for bløde?
Sørg for at riste brødet til det er gyldent og sprødt, og undgå komme for meget topping på.