Vil du følge med? 👇
De bedste hjemmelavet knækbrød
Hjemmebagt knækbrød på 25 minutter
Forestil dig lyden af sprødt, hjemmebagt knækbrød, der knækker mellem fingrene. Her får du min opskrift på de bedste hjemmelavet knækbrød – en simpel men virkelig lækker snack, som smager meget bedre end dem, du kan købe i butikkerne! I denne opskrift bruger jeg en blanding af kerner som hørfrø, chiafrø og solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø. Du kan bruge de kerner du lige har i skuffen, så længe du blander dem med basen af havregryn og lidt hvedemel.
Opskriften på de sprøde knækbrød kan laves på kun 25 minutter. De smager skønt som de er, men er også virkelig gode med en skive ost, pålægschokolade eller marmelade.
Tip! Prøv også min opskrift på knækbrød med chokolade!
Hjemmelavet knækbrød
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
- 4 dl blandede kerner (fx. chiafrø, hampefrø solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø osv.)
- 1 dl grovvalset havregryn
- 3½ dl hvedemel
- 1 tsk. bagepulver
- 2 tsk. salt
- 2 dl vand
- 1,25 dl neutral olie (fx raps- eller solsikkeolie)
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200° almindelig ovn.
- Rør kerner, hvedemel, bagepulver og salt sammen i en skål.
- Tilsæt vand og olie og rør dejen godt sammen.
- Del dejen i to og rul dem ud hver for sig i et tyndt lag mellem 2 stykker bagepapir, så dejen ikke klistrer fast.
- Skær dejen ud i firkanter inden du kommer dem i ovnen.
- Bag knækbrødet én plade ad gangen i ca. 15 minutter.
Emmas tips til opskriften
- Brug de kerner du har – chiafrø, hampefrø mm. kan også bruges!
- Prøv også at tilføje chokolade til dejen. Se min opskrift på knækbrød med chokolade lige her.
Ingredienser til hjemmebagt knækbrød
Blandede kerner: Kernen i denne opskrift, bogstaveligt talt 😉 Denne opskrift på knækbrød med kerner består af en blanding af hørfrø, chiafrø, hampefrø, solsikkekerner, græskarkerner, og sesamfrø. Du kan bruge de kerner du har derhjemme, det gør ikke noget, at du udelukker én af dem eller at du har lidt mere af det ene og lidt mindre af det andet.
Grovvalsede havregryn: Jeg bruger grovvalsede havregryn til denne opskrift, da de giver mere tekstur end de finvalsede og er med at binde kernerne sammen.
Hvedemel: Hvedemel giver struktur og holder de andre ingredienser sammen, så knækbrødet ikke bare falder fra hinanden. Du kan godt prøve at tilføje lidt fuldkornsmel også, men opskriften skal også helst indeholde almindelig hvedemel.
Bagepulver: En lille, men vigtig ingrediens. Bagepulveret hjælper med at give knækbrødet en smule løft og luftighed, hvilket gør det endnu mere lækkert at spise.
Neutral olie: Jeg bruger raps eller solsikke olie – bare den billige fra Rema 1000! Brug helst ikke olivenolie, da det har en for tydelig smag. Olien sørger for, at de ikke bliver for tørre.
Hvor stammer knækbrød fra?
Knækbrød, eller ‘knäckebröd’ som det oprindeligt hedder på svensk, er en sand klassiker i det skandinaviske køkken. Historien går langt tilbage, hvor det var en ideel løsning pga. det lange holdbarhed! Traditionelt blev knækbrød bagt i store, runde skiver med et hul i midten, så man kunne hænge det op i loftet på stænger. I dag findes der utallige variationer af knækbrød, lige fra de helt tynde og sprøde til de tykkere knækbrød som denne opskrift.
Serveringsforslag nemme knækbrød
Hjemmelavede knækbrød kan nydes og serveres på mange måder! Jeg elsker at spise et stykke knækbrød til morgenmad med en god skive ost og marmelade. Jeg nyder også ofte knækbrød til frokost, med hytteost, kyllingpålæg og en skive agurk eller avocado fx. Knækbrød er også en go-to som en nem og sund eftermiddagssnack eller aftensnack. Til sidst, så er knækbrød genial til tapasbordet med forskellige pølser og pesto ovenpå!
Variationer af opskriften
En af de skønne ting ved hjemmelavet knækbrød er, at du kan variere det på mange måder! Her er et par ideer til, hvordan du kan variere opskriften til forskellige lejligheder:
- Skift kernerne ud: Prøv med forskellige typer kerner! Du kan også prøve at tilføje hakkede nødder eller mandler.
- Tilsæt krydderier: Eksperimenter med krydderier som rosmarin, timian eller et strejf af chili for at gøre det mere til et “mad-knækbrød”.
- Glutenfri version: Du kan sagtens erstatte hvedemelet med glutenfri mel hvis du er glutenallergiker.
Spørgsmål til hjemmelavet knækbrød
Kan jeg bruge andet mel end hvedemel til opskriften?
Ja, du kan erstatte hvedemelet med andre meltyper som speltmel, rugmel eller endda glutenfri melblandinger. Dog skal du helst have hvedemel i opskriften også. I denne opskrift kan du fx prøve at tilføje 1 dl. grovmel eller rugmel sammen med 2,5 dl. alm hvedemel.
Hvordan opbevarer jeg hjemmelavet knækbrød
Opbevar dit knækbrød i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.
Hvordan opbevarer jeg hjemmelavet knækbrød?
Opbevar dit knækbrød i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Det holder sig friskt og sprødt i op til 1-2 uger.