Vaniljekranse
Vaniljekranse

Den bedste vaniliekranse opskrift

Her får du min bedste opskrift på vaniljekranse! Den klassiske julesmåkage er min ynglingssmåkage om julen, og jeg laver dem hvert år. Denne opskrift på vanilje kranse har jeg fra min svigermor, og den er bare god! Opskriften giver en god omgang flotte og store vaniljekranse med en perfekt krumme.

Vaniljekranse med mandelmel og vaniljestænger

I denne opskrift på vaniliekranse bruger jeg mandler, som jeg blender til mandelmel i en foodprocessor eller minihakker. Du kan også sagtens lave dine vaniljekranse med mandelmel, som du køber dig til. Jeg synes bare det andet er nemmere, da jeg næsten altid har mandler på lager. Derudover, så laver jeg mine vaniljekranse med 2 hele vaniljestænger, som tilføjer en intens smag af vanilje til dejen. Dette kan sagtens erstattes, så du i stedet laver dine vaniljekranse med vaniljesukker, hvis du ikke lige har en vaniljestang på lager.

Opskrift vaniljekranse:

Vaniljekranse

Vaniljekranse

5 fra 4 bedømmelser
Antal: 85 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 35 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 45 minutter

Det skal du bruge

  • 150 g mandler
  • 2 vaniljestænger
  • 300 g sukker
  • 500 g hvedemel
  • 400 g blødt smør
  • 2 æg
Indkøbsliste – SMS

Sådan gør du

  • Flæk vaniljestængerne på langs og skrab vaniljekornene ud. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret, så kornene skilles ad og det bliver til vaniljesukker. Sæt vaniljesukkeret til side og gem de tomme vaniljestænger til senere.
  • Kom mandlerne på en bradepande beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen ved 160° i ca. 10-12 minutter.
    OBS! Mandlerne skal ikke smuttes.
  • Kom derefter mandlerne og de tomme vaniljestænger i en minihakker og blend til fint mandelmel.
  • Kom vaniljesukker, hvedemel, mandelmel, sukker, blødt smør og æg i en skål og ælt det sammen til en ensartet dej. Pas på du ikke rører for meget – dejen skal kun lige samles ellers risikerer du, at dejen flyder ud. Bruger du røremaskine, så brug K-spaden.
  • TIP! Du kan variere konsistensen på dejen ved at tilsætte mere æg (blødere konsistens) eller mere mel (hårdere konsistens). Dejen skal sprøjtes ud gennem en kraftig sprøjtepose.
  • Kom dejen i en tyk stofsprøjtepose med et stort stjernetyl. Det dur ikke med en plastikpose, da den vil springe.
  • Beklæd en bageplade med bagepapir.
  • Brug et lille glas med en diameter på ca. 5 cm og tegn så omridset af koppen. Der kan ca. være 20 cirkler pr. bageplade (se billeder i indlægget). Vend papiret om, så det er med bagsiden nedad (ellers kommer stegerne på brunkagerne når de bager).
  • Pres dejen ud gennem stjernetyllet i kranse. Sørg for at du bruger indersiden af cirklerne som skabelon – ellers bliver de for store.
  • TIP! Det kræver lidt kræfter at presse dejen ud. Du skal trykke hårdt, og spænde posen godt op med dej nede mod tyllet, inden du presser dejen ud. Hvis dejen for hård, så lad den ligge lidt på køkkenbordet og prøv igen efter 10-15 minutter. Er det ikke nok, så smid den i mikroovnen i 5-10 sekunder. Du kan også tilsætte mere æg til dejen for at blødgøre den.
  • Placer kransene på bagepladen med ca. 3-4 cm mellemrum, så de ikke vokser sammen.
  • Bag vaniljekransene i ovnen ved 180° varmluft i ca. 8-10 minutter, eller til de har fine gyldne kanter. Hold øje med dine kager, da alle ovne er forskellige!
  • Lad vaniljekransene køle af på en rist og opbevar dem i en tætlukket beholder.

Emmas tips til opskriften

  • Smørret skal være blødt og stuetempereret så tag det ud i god tid! Det skal ikke smeltes.
  • Jeg bruger saltet smør. Bruger du blandingsprodukter kan det godt være, at dejen opfører sig anderledes.
  • Sørg for ikke at røre dejen for meget – den skal lige samles! Ellers flyder den ud. 
  • Er det for svært at trykke dejen ud gennem sprøjteposen med stjernetyl (det kræver lidt kræfter), så lad dejen stå på køkkenbordet i 10-15 minutter, så den bliver lidt blødere.  
  • Opbevar småkagerne i en tætlukket beholder. 
  • Du kan opbevare dejen i køleskabet i ca. 3 dage eller du kan fryse den ned. 
  • Du kan sagtens fryse dine færdigbagte småkager ned og tage en portion op, når du lige får en sød tand. 
Kunne du lide opskriften?
5 fra 4 bedømmelser

(Ris og ros er altid velkommen!)

Pin Del Print
Vis mig din mad på IG!Tag mig endelig på Instagram med @emmaolsen.dk, hvis du laver mine opskrifter! Vil elske at dele dine billeder med mine følgere

TIP! Prøv også min opskrift på finskbrød eller brunkager <<

Tegn en skabelon til din vaniljekrans

Jeg tegner altid skabeloner til mine vaniljekranse, da det gør det meget nemmere at gøre dem store, runde og ikke mindst ens. Jeg bruger et lille glas på ca. 5 cm, som jeg tegner omridset af på en bageplade beklædt med bagepapir. Der kan ca. være 20 cirkler pr. bageplade. Husk at vende papiret om, så der ikke kommer streger på kagerne. Når jeg trykker dejen ud, bruger jeg indersiden af cirklerne som skabelon, ellers bliver de for store.

Vaniljekranse med sprøjtepose

Når jeg laver vaniljekranse, bruger jeg en kraftig sprøjtepose med et stort stjernetyl. Jeg synes, at småkagerne bliver flottest, hvis du selv sprøjter dem ud, men du kan også bruge en gammeldags kødhakker med stjerneindsats til at trykke dejen ud. Hvis du sprøjter dem ud som jeg, så sørg for at bruge stuetempereret smør, så dejen bliver blød. Husk ikke at komme for meget dej i sprøjteposen, da det så bliver endnu sværere at sprøjte dejen ud.

Ligemeget hvad, så kræver det lidt kræfter at presse dejen ud. Du skal trykke hårdt, og spænde posen godt op med dej nede ved tyllet, inden du presser dejen ud. Hvis dejen for hård, så lad den ligge lidt på køkkenbordet og prøv igen efter 10-15 minutter. Er det ikke nok, så smid den i mikroovnen i 5-10 sekunder. Du kan også tilsætte mere æg til dejen for at blødgøre den. Omvendt, hvis dejen er for blød, så tilsæt mere mel.

TIP! Er du på udkig efter andre julesmåkager, så se alle mine opskrifter til julen lige her <<

Vaniljekranse
Del med nogen du holder af
Emma Olsen
Emma Olsen

Mit navn er Emma, og på min madblog er der ingen regler for, hvad man må spise, og hvad man ikke må spise. Jeg tror på, at der skal være plads til lidt af det hele - også de søde sager. Du kan derfor frit gå på opdagelse i et indbydende madunivers, der rummer lidt af hvert til den madelskende.

Indlæg: 327
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments