Sprøde klejner

Klejner er en skøn julekage som hører sig til. når julen banker på døren. Hjemmelavet klejner er både sprøde, perfekt fedtede og max lækre på samme tid! Mange tror, at det er svært at bage sine egne klegner, men det er ikke så svært endda, så jeg vil klart anbefale, at du bager dine egne klegner. Det er en af mine favorit julekager, specielt fordi jeg kommer masser af revet citronskal i, og det er en smag jeg bare elsker.

Se alle mine opskrifter på julesmåkager lige her <<

hjemmelavede klejner til jul

Opskrift klejner

Dejen til disse små sprøde klejner er hurtig at bikse sammen, og der skal ikke bruges særligt mange ingredienser. Der hvor det måske bliver lidt spændende er, når dejen skal rulles ud. Men efter et par forsøg fanger du hurtigt metoden, og så kører det som smurt! Jeg bruger en klejnerulle, for at lave de fine klejner. Har du ikke det, kan du også bruge et pizzahjul eller en kniv. Efter du har formet dem, skal de lynkoges i palminolie, svinefedt eller olie og så er de klar til at spise.

Klejnerne er klart bedst, når de lige er lavet, dvs. nykogte og stadig lune. Men, de kan sagtens holde sig fint i en tætlukket beholder eller kagedåse i et par dage. Du kan også fryse dem ned, og tage et par stykker op og lune dem i ovnen i lidt sølvpapir når du har lyst.

Klejner med citron

I denne klejner opskrift bruger jeg masser af citronskal, da jeg virkelig elsker smagen af citron. Er du ikke til klejner med citron, så kan du også prøve at tilføje lidt revet appelsinskal til dejen i stedet. Herunder får du min opskrift på klassiske gammeldags klejner med fløde.

Klejner 2

Klejner

4 fra 1 bedømmelse
Antal: 75 stk. (ca)

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hviletid 25 minutter
Samlet tid 1 time 15 minutter

Det skal du bruge

 • 125 g smør (skåret i små stykker)
 • 250 g sukker
 • 1 spsk. fløde
 • 4 æg (stuetemperatur)
 • reven skal af én citron (økologisk)
 • ½ tsk. hjortetakssalt
 • 500 g hvedemel
 • 500 g palmin til kogning af klejner

Sådan gør du

 • Pisk blødt smør og sukker sammen. Tilsæt derefter æg og fløde og pisk igen. Tilsæt også citronskal og hjortetaksalt. Afslut med at sigte hvedemel i dejen. Ælt det hele godt sammen, til du har en ensartet dej. Lad den stå på køl i køleskabet i ca. 25 minutter.
 • Del dejen i to og rul dejen ud på et meldrysset bord til en stor firkant. Da der er meget dej, er det nemmest at dele den i to og forme i 2 omgange.
 • Jeg bruger en klejnerulle til at forme mine klejner da det er nemmest (kan købes i kop og kande). Skær din dej ud og vrid så dine klejner ved at tage den ene ende og hive den gennem hullet. Fortsæt til al dej er brugt. Måske du skal samle dejen igen et par gange eller 3, så du får brugt det hele.
  Alternativt kan en klejnespore bruges, her skal du blot selv skære formen ud.
 • Varm palmin op i en gryde til 170 grader og kog klejnerne lidt efter lidt, til de er gyldenbrune. Brug en hulske til at fiske dem op, så du ikke får for meget olie med. Lad dem dryppe af på køkkenrulle.
 • Opbevar dem i en tætlukket beholder (når det er kølet HELT af) eller kom dem i fryseren og tag dem op du vil bruge lidt efter lidt. Pak dem ind i sølvpappir og lun dem i ovnen.

Emmas tips til opskriften

 • Du kan godt gemme dejen til klejnerne i køleskabet i et par dage. Klejnerne er klart bedst, når de er friskkogte, og derfor er dette en god ide!
 • Jeg koger klejnerne i palminolie, som kan fås i de fleste supermarkeder. Dog kan du også bruge svinefedt eller en smagsneutral olie. 
 • Husk ikke at koge for mange klejner ad gangen, de må ikke lægge ovenpå hinanden!
 • Klejnerne er klart bedst, når de lige er lavet og stadig er lune. Men, de kan sagtens holde sig fint i en tætlukket beholder eller kagedåse i 2-3 dage og stadig være sprøde. Du kan også fryse dem ned, og tage et par stykker op og lune dem i ovnen i lidt sølvpapir når du har lyst.
 • Er du ikke til klejner med citron, så prøv at tilføje lidt revet appelsinskal i stedet. 
Kunne du lide opskriften?
4 fra 1 bedømmelse

(Ris og ros er altid velkommen!)

Pin Del Udskriv
Vis mig din mad på IG!Tag mig endelig på Instagram med @emmaolsen.dk, hvis du laver mine opskrifter! Vil elske at dele dine billeder med mine følgere
Del med nogen du holder af
Emma Olsen
Emma Olsen

Mit navn er Emma, og på min madblog er der ingen regler for, hvad man må spise, og hvad man ikke må spise. Jeg tror på, at der skal være plads til lidt af det hele - også de søde sager. Du kan derfor frit gå på opdagelse i et indbydende madunivers, der rummer lidt af hvert til den madelskende.

Indlæg: 334
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments