En let og frisk dessert, der imponerer hver gang

Når jeg har brug for en dessert, der både føles let og luksuriøs, så laver jeg citronfromage i glas. Den der syrlige citron smag kombineret med den luftige konsistens gør den virkelig til en af mine favoritter – især når jeg skal lave noget, der imponerer uden at være besværligt. Den er hurtig at forberede, kan laves i god tid, og så har den den perfekte balance mellem sødt og friskt. Jeg laver den tit som dessert til en god middag, og den er også oplagt som en del af et nytårsbord eller andre særlige lejligheder.

Tip! Hvis du elsker citron i desserter, så prøv også min lemon posset eller citron kage med birkes.

Citronfromage
Citronfromage
Citronfromage

Citron fromage

Vær den første til at bedømme!
Antal: 4 stk.

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 20 minutter
Køletid 3 timer
Samlet tid 3 timer 20 minutter

Det skal du bruge

  • 3 ark husblas
  • 3 æg (delt i blomme og hvide)
  • 70 g sukker
  • dl piskefløde
  • 1 økologisk citron (saft og skal herfra)

Til servering

  • dl fløde
  • 1 citron (strimler fra skallen herfra)
  • citronmelisse eller timian (til pynt)

Sådan gør du

  • Kom husblas i en skål med koldt vand i ca. 10 minutter.
  • Del æggene i hvider og blommer og pisk hviderne helt stive.
  • Kom sukker i skålen med æggeblommer og pisk til en lys og luftig æggesnaps. Riv citronskallen og vend den i skålen.
  • Pisk fløde til en let og luftig skum. Stil til side.
  • Tag husblassen op, lad den dryppe af og kom den så i en gryde og smelt den ved lav varmen. Tag af varme og pres nu saften fra citronen heri. Stil til side og lad det køle af til stuetemperatur.
  • Pisk nu husblas/citron blandingen langsomt i æggesnapsen. Vend derefter den let piskede flødeskum forsigtigt i æggesnapsen uden at slå luften ud.
  • Rør nu de piskede æggehvider i, lidt ad gangen. Vend det forsigtig sammen uden at slå luften ud.
  • Fordel i små glas og stil på køl i minimum 3 timer.

Anretning

  • Pisk fløden til en let skum og fordel ovenpå citronfromagen.
  • Brug en skarp kniv eller kartoffelskræller til at skære tynde strimler citronskal af citronen. Skør ud i helt tynde strimler. Anret ovenpå flødeskummen og pynt evt. med citronmelisse.
Kunne du lide opskriften?
Vær den første til at bedømme!

(Ris og ros er altid velkommen!)

Pin Del Print
Vis mig din mad på IG!Tag mig endelig på Instagram med @emmaolsen.dk, hvis du laver mine opskrifter! Vil elske at dele dine billeder med mine følgere

Ingredienser i citronfromage

Når jeg laver citronfromage, handler det egentlig bare om at få nogle helt almindelige ingredienser til at spille godt sammen, så man får den der lækre, luftige konsistens og friske citronsmag. Husblas lyder måske lidt gammeldags, men det er faktisk ret nemt at bruge, når man først lige har prøvet det. Jeg lægger det bare i blød i koldt vand og smelter det stille og roligt. Så snart det er smeltet, rører jeg det i citronblandingen, og det får hele fromagen til at sætte sig pænt.

Æggene deler jeg op – blommerne røres sammen med sukker og citronsaft og giver den der lidt cremede bundsmag. Æggehviderne pisker jeg helt stive og vender dem forsigtigt i til sidst. Det er faktisk dem, der gør forskellen på en flad og en virkelig luftig citronfromage. 

Sukker bruger jeg bare almindeligt hvidt af, og det rører jeg godt ud i æggeblommerne, så det ikke knaser. Fløden pisker jeg let – den skal ikke være alt for stiv, bare så den kan vendes i og gøre det hele lidt mere cremet. Jeg gemmer også lidt fløde til pynt, så det ser ekstra lækkert ud, når jeg serverer det i et flot glas.

Citronen er selvfølgelig det vigtigste. Jeg bruger altid en økologisk citron, så jeg både kan bruge skallen og saften. Det giver den der klassiske citronsmag, som citronfromage bare skal have – syrlig og frisk uden at være for meget. Hvis citronen er ekstra kraftig, smager jeg mig lidt frem og justerer med lidt ekstra sukker eller fløde. Det er det gode ved hjemmelavet citronfromage – man kan selv justere, så det bliver lige, som man bedst kan lide det.

Citronfromage
Citronfromage

Tips til en luftig citronfromage – sådan undgår du klumper, og får den til at sætte sig perfekt

Når jeg laver hjemmelavet citronfromage, er der et par ting, jeg altid holder øje med – især fordi jeg gerne vil have den der lette, luftige konsistens og en frisk smag, uden at det hele skiller eller bliver tungt. En af de vigtigste ting er husblasen. Jeg lader den køle lidt af og hælder den i en tynd stråle i citron blandingen, mens jeg rører – ellers kan der komme små klumper, og det er ikke særlig lækkert.

Jeg smager altid citronmassen til, før jeg vender fløde og æggehvider i. Nogle citroner er ret skarpe i smagen, og lidt ekstra sukker eller fløde kan gøre en stor forskel, hvis den skal være afbalanceret. 

Æggehviderne skal piskes helt stive, ellers mister fromagen sin luftighed. Jeg plejer at teste med skålen – kan den vendes på hovedet uden uheld, så er den klar. Flødeskummet pisker jeg kun let, så det stadig er blødt og nemt at vende i. Hvis det bliver for stift, bliver citronfromagen tung.

Et andet godt tip er, at lave den dagen før. Den sætter sig faktisk bedre, og smagen udvikler sig kun til det bedre. Det gør den til en af de nemmeste desserter, hvis du skal lave noget i god tid, fx til nytår eller andre særlige lejligheder.

Spørgsmål til citronfromage (FAQ)

Kan citronfromage fryses?

Nej, jeg vil ikke anbefale at fryse citronfromage. Konsistensen ændrer sig, og fløden og husblasen kan skille, når den tør op. Den er bedst helt frisk – eller lavet dagen før.

Kan man lave citronfromage dagen før?

Ja, og det gør jeg faktisk næsten altid. Citronfromagen sætter sig bedst, når den får lov at stå på køl i nogle timer – og så er det rart at kunne lave desserten i god tid.

Hvordan pynter man citronfromage?

Jeg bruger gerne en lille top flødeskum, lidt revet citronskal og måske nogle spiselige blomster.

Hvad betyder det, hvis citronfromagen skiller?

Det sker tit, hvis husblasen er for varm, eller hvis den ikke bliver blandet godt nok i. Hæld den i lidt ad gangen og rør hele tiden – så burde den holde sig fin og ensartet.

Del med nogen du holder af
Emma Olsen
Emma Olsen

Mit navn er Emma, og jeg står bag madbloggen emmaolsen.dk. Jeg elsker at eksperimentere i køkkenet, skabe nye, spændende retter og udfolde min kreativitet gennem video og fotografi. Gå på opdagelse i mit madunivers, og lad dig inspirere til dit næste måltid!

Indlæg: 500
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments