Vil du følge med? 👇
Asiatiske kålruller
Ruller med svinekød og grønt
Prøv de lækreste asiatiske kålruller med svinekød og grøntsager! Jeg fylder dem med en blanding af svinekød, hvidkål, gulerod, forårsløg, peberfrugt, ingefær og hvidløg. For smag bruger jeg soyasauce og sesamolie, og så tilføjer jeg også lidt sesamfrø for at give dem lidt crunch. Kålrullerne er perfekte til både en hyggelig middag eller som en del af et større asiatisk inspireret måltid. Hop evt. direkte ned og se min videoopskrift nederst i indlægget.
TIP! Prøv også at bruge det lækre fyld med svinekød og grøntsager til hjemmelavede gyoza eller dumplings i stedet.
annonce: indlægget er udgivet i samarbejde med Whiteaway
Asiatiske kålruller
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
Fyld
- 300 g hakket svinekød
- 3 fed hvidløg
- 3 cm frisk ingefær
- 1 gulerod
- 150 g kinakål (eller spidskål)
- 3 stk. forårsløg
- ½ peberfrugt
- 5 spsk. soyasauce
- 2 spsk. sesamolie
- 2 spsk. sesamfrø
- chiliflager efter smag
- 1 æg
Derudover
- 1 stort kinakål
- forårsløg til pynt
- sesamfrø til pynt
- soyasauce til servering
Sådan gør du
- Pres hvidløget og riv ingefæren.
- Riv gulerod og hak kinakål, forårsløg og peberfrugt fint. Har du en minihakker eller foodprocessor så smid det deri. Husk, at du skal bruge de yderste blade af kinakålet til dine ruller!
- Brug hænderne til at presse eventuel væde ud af grøntsagerne.
- Kom grøntsager, hvidløg, ingefær og kød i en pande med lidt fedtstof. Tilføj chiliflager efter smag. Lad det stege til kødet er gennemstegt og tilsæt så soya, sesamolie og sesamfrø.
- Hæld kød og grøntsager i en skål og rør sammen med et æg (ægget gør at fyldet samler sig).
- Pil forsigtigt de store blade af kinakålet. Varm en pande eller gryde op med vand og kom dine kinakåls-blade heri. Lad dem blanchere i 3 minutter så de bliver bløde og kan rulles. Lad dem dryppe af i et rent viskestykke og dup dem tørre for vand.
- Kom et spiseskefuld kød på én blad ad gangen og rul sammen til små kålruller. OBS! Se den præcise fremgangsmåden i min videoopskrift i indlægget.
- Steg kålrullerne på panden i lidt smør og server straks med finthakket forårsløg, sesamfrø og soyasauce.
Valg af ingredienser i asiatiske kålruller
- Hakket svinekød: Gris har en dejlig mild smag, der passer godt sammen med de øvrige ingredienser. Er du mere til hakket oksekød, kan dette også sagtens bruges. Rejer eller tofu kan også være lækkert!
- Hvidløg og frisk ingefær: Giver en masse lækker smag! Du kan justere op og ned i mængder efter behov.
- Gulerod, kinakål, forårsløg, peberfrugt: brug de grøntsager du har! Jeg bruger midten af kinakålet, da jeg jo allerede har købt denne da det er det kål jeg bruger til at lave mine ruller.
- Soyasauce : Soyasaucen tilfører en umamismag, der binder retten sammen.
- Sesamolie: Sesamolien giver en nøddeagtig smag og er typisk for mange asiatiske retter. Jeg bruger kun lidt, da den kan være ret intens. Kan godt undlades.
- Sesamfrø: Sesamfrøene tilføjer en sprød tekstur og lidt ekstra bid. Du kan evt. riste dem let, inden du blander dem i fyldet, for at fremhæve smagen.
- Chiliflager: Chiliflagerne giver retten lidt varme og spice! Brug efter behov.
- Æg: Ægget binder fyldet sammen og sørger for, at det bliver lækkert og saftigt.
- Kinakål (til indpakning): Den store kinakål bruges til at pakke fyldet ind. Bladene er lette at arbejde med, da de er store. Alternativt kan du også bruge spidskål.
Tips til sprøde asiatiske kålruller
Når jeg laver asiatiske kålruller, er der et par tricks jeg lige vil dele med dig! Husk at blancherer kålen kort i kogende vand, indtil bladene er bløde nok til at folde, men stadig har en vis sprødhed. Det gør dem nemme at arbejde med, samtidig med at de bevarer en god konsistens.
En anden ting, jeg gør, er at stege fyldet i sesamolie, inden jeg pakker det ind i kålbladene. Det giver ikke kun fyldet en lækker nøddeagtig smag, men hjælper også med at fjerne overskydende væske, så rullerne ikke bliver for våde.
Når rullerne er pakket, giver jeg dem en kort tur på panden med lidt olie, så de får en let gylden og sprød overflade. Jeg sørger for at vende dem forsigtigt, så de bliver sprøde på alle sider – fyldet kan nemlig godt begynd at falde lidt ud.
Opskriftens oprindelse
Rullerne er inspireret af retter fra både kinesisk og japansk køkken, hvor fyldte kålblade er en klassiker. I Kina bruges der ofte svinekød og forskellige grøntsager som jeg har forsøgt mig med her, mens man i Japan også kan finde versioner med fisk og tang.
Serveringsforslag
Ofte serverer jeg dem direkte fra panden på et stort fad, så de stadig er lune og sprøde. Jeg pynter med friske forårsløg og et drys sesamfrø for at give dem et ekstra pift. Jeg serverer dem altid med soyasauce som dyppelse!
Skal det være et helt måltid, serverer jeg kålrullerne sammen med en asiatisk salat. Kålrullerne kan også serveres som en del af et større asiatisk inspireret måltid, hvor jeg f.eks. serverer dem sammen med andre småretter som dumplings, edamamebønner og kimchi.
Variationer af opskriften
Du kan bruge hakket kylling eller oksekød i stedet for grisekød. Kyllingen giver en mildere smag og gør retten lidt lettere, hvis du er til det! Jeg kan også tilføje flere grøntsager som f.eks. champignon eller squash, eller noget helt tredje! En anden variation er at tilføje rejer til fyldet, ligesom jeg gør i mine dumplings.
Er du ikke til hverken kød eller frisk kan du også lave en vegetarisk version af kålrullerne. Her udelader jeg kødet og fylder i stedet rullerne med en blanding af tofu, edamamebønner og ekstra grøntsager.
Til sidst er der også mulighed for at eksperimentere med saucerne. Udover soyasauce kan jeg f.eks. servere en hjemmelavet chilisauce, hoisinsauce eller endda en peanutbutterdip ved siden af, for at give retten et ekstra lag smag.
Kan jeg bruge andre typer kål til denne opskrift?
Ja, du kan sagtens bruge spidskål eller hvidkål i stedet for kinakål. Bare vær opmærksom på, at tilberedningstiden kan variere lidt afhængigt af typen af kål.
Er det muligt at forberede kålrullerne i forvejen?
Ja, du kan forberede kålrullerne og opbevare dem i køleskabet i op til en dag før stegning eller bagning. Dog er de bedst hvis du laver dem med det samme.