Vil du følge med? 👇
Langtidssimret oksegryde
Skøn simremad
Her får du opskriften på min absolut livret, nemlig langtidssimret oksegryde med kartoffelmos.
Retten er fyldt med årstidens rodfrugter og en mase friske krydderurter. Jeg bruger både knoldselleri, gulerod, pastinak og champignon. For at snige endnu flere grøntager ned i retten, består kartoffelmosen også af rodfrugter. Det er dermed et godt og sundere alternativ til den klassiske kartoffelmos.
Hvis du rigtig skal kæle for retten, så kan du lave den med en halv flaske rødvin, hvilket giver en fantastisk smag! Alternativt kan du bruge to dåser hakkede tomater.
Har du en støbejernsgryde med låg, så er det smart at bruge denne, da den kan gå i ovnen. Har du ikke det, så kan du blot bruge et ildfast fad, eller lade retten simre i en gryde på kogepladen indtil den er helt færdig.
Langtidssimret oksegryde
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
Selve gryderetten
- 2 spsk. smør
- 2 spsk. olie
- 2 løg, skåret i store stykker
- 4 fed hvidløg
- 1½ kg okseyderlår i tern
- 450 g knoldselleri, skåret i store stykker
- 400 g gulerod, skåret i store stykker
- 300 g pastinak, skåret i store stykker
- 150 g brune champignon, skåret i store stykker
- 5 stilke frisk rosmarin
- 5 stilke frisk timian
- 5 stk. laurbærblade
- ca. ½ flaske rødvin (eller 2 dåser flåede tomater)
- 2 spsk. tomat pure
- 3 spsk. mel
- ca. 7 dl oksebouillon
- salt og peber
Rodfrugtmos (alternativt kun brug kartofler)
- 4 bagekartofler
- 3 gulerødder
- 200 g knoldselleri
- 2 pastinakker
- 1 dl fløde
- 2 spsk. smør (kan undlades)
- evt. et skvat mælk
- salt og peber
Sådan gør du
Selve gryderetten
- Varm en stor gryde op med én spsk. smør og én spsk. olie. Brun kødet af lidt ad gangen så det får en brun skorpe. Krydder med salt og peber. Stil til side på en tallerken.
- Hak løg groft og skær hvidløg i skiver. Skær knoldselleri, gulerod, pastinak og champignon i store tern (det er vigtigt, at stykkerne er store og nogenlunde samme størrelse grundet den lange simretid).
- Kom resten af smørret og olien i gryden (1 spsk. olie og 1 spsk. smør) og tilsæt derefter knoldselleri, gulerod og pastinak (vent med champignon til senere). Lad det svitse i ca. 5 minutter.
- Kom kødet tilbage gryden til grøntsagerne og tilsæt tomatpure og drys med mel (mel bruges som jævner). Rør det godt rundt.
- Alt efter om du ønsker at lave din ret med vin eller ikke, skal du nu enten:Med vin: tilsætte ca. ½ flaske rødvin, og lad halvdelen koge væk/ind hvorefter du tilsætter oksebouillon. Vandet skal gerne dække hele retten.Med hakkede tomater: Bruger du ikke vin, tilsæt da 2 dåser hakkede tomater efterfulgt af oksebouillon. Hold lidt igen med vandet, her skal du nok kun bruge omkring 5 dl. Vandet skal igen dække hele retten.
- Afslut med at komme laurbærblade i retten og krydder med salt og peber.
- Du kan både lave retten i ovnen og i gryde. Lad retten småsimre under låg i 2-3 timer. Rør undervejs.
- Tilføj champignon og finthakket timian og finthakket rosmarin de sidste 15 minutter. Smag retten til med salt og peber.
Rodfrugtmos (alternativt kun brug kartofler)
- Skræl kartoffel, pastinak, knoldselleri og gulerod og skær dem i grove tern.
- Kom det hele i en gryde og dæk med vand. Kog i 25-30 minutter til rodfrugter og kartofler er helt møre.
- Hæld vandet fra og brug en gaffel eller en håndmixer til at mose rodfrugter og kartofler.
- Tilsæt smør og fløde og rør rundt igen. TIlsæt mælk alt efter hvilken konsistens du ønsker, og smag til med salt og peber.
- Kom mosen i et ildfast fad og bag i ovnen i 15-20 minutter til mosen får en sprød kant.
- Server straks sammen med gryderetten, velbekom!