Vil du følge med? 👇
Spaghetti Carbonara
En nem og hurtig carbonára opskrift
Spaghetti Carbonara er en klassisk italiensk ret, der hurtigt er blevet en favorit i mange hjem – inklusive mit eget! Det er en af de bedste og nemmeste pastaretter at lave, og den bare helt er perfekt, når jeg har lyst til noget lækkert, men ikke gider bruge for lang tid i køkkenet. Kombinationen af stegt bacon, cremet fløde, æg friske æg skaber og masser af friskrevet parmesanost gør bare retten til en af mine ynglings pastaretter. Se opskriften på en nem spaghetti carbonara herunder.
På udkig efter flere pastaretter? Så se alle mine opskrifter på pasta lige her!
Spaghetti Carbonara
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
- 150 g bacon
- 1 løg
- 2 dl piskefløde (alternativt madlavningsfløde)
- 2 æg
- 120 g friskrevet parmesanost
- 250 g spaghetti
Sådan gør du
- Kog spaghetti efter anvisning på pakken.
- Steg bacon på en dyb pande til det er sprødt. Tag af panden og placer det på et stykke køkkenrulle, så det kan suge overskydende fedt.
- Hak løget fint og suatér på panden til løgene er klare og bløde.
- Kom bacon tilbage på panden sammen med løg og tilsæt nu fløden. Lad den koge op kort.
- Pisk æg og halvdelen af parmesanosten sammen i en skål. Krydder med masser af friskkværnet peber.
- Tag panden af varmen og bland nu ægge/oste-blandingen heri. Bland det hele godt sammen og tilføj nu resten af osten. Gem lidt ost til topping.
- Smag til med salt og friskkværnet peber og nyd med det samme.
Emmas tips til opskriften
- Du kan sagtens vælge helt at undlade fløde i opskriften, hvis du vil lave den “rigtige” udgave af en carbonara. I den rigtige udgave er der heller ikke tilføjet løg. Prøv min opskrift på klassisk carbonara her!
- Du kan skifte bacon ud med pancetta eller guanciale for den oprindelige opskrift.
Valg af ingredienser i Spaghetti Carbonara
- Bacon: Baconet giver carbonará opskriften den karakteristiske røgede smag. Jeg steger baconet, indtil det er sprødt og gyldent. Hvis jeg ønsker en mere autentisk italiensk version, kan jeg vælge pancetta i stedet, som er lidt mildere, men stadig fyldt med smag. Prøv også min opskrift på klassisk spaghetti carbonara her.
- Løg: Jeg kan godt lide at tilføje løg til min pasta carbonara, da det giver lidt ekstra smag til retten. Dog kan dette sagtens undlades.
- Piskefløde: Fløden er det, der gør carbonaraen ekstra cremet. Jeg bruger altid den gode piskefløde, men hvis du vil lave en lidt lettere version, kan du bruge madlavningsfløde.
- Æg: Æggene er med til at give sovsen den rigtige konsistens. Jeg pisker æggene sammen med parmesanosten og vender den i retten. Det er vigtigt at blande æggene hurtigt med den varme pasta, så de ikke når at stivne, men i stedet danner en blød sovs.
- Friskrevet parmesanost: Parmesanosten er med til at give retten sin dejlige
- umamismag og tilføjer også salt til retten. Derfor har jeg heller ikke skrevet salt i ingredienserne, men smag til til sidst – måske du ønsker lidt ekstra salt.
- Spaghetti: Spaghetti er den klassiske pasta til carbonara, dog kan du bruge alle slags pastaer!
Tips til at lave den bedste Spaghetti Carbonara
Et par tips til din nemme spaghetti carbonara! Steg bacon til det er sprødt og lad det dryppe af i køkkenrulle så du kommer af med ovenskydende fedt! Steg løg med det samme efterfølgende så det får smag fra panden hvor bacon lige har været.
For at få carbonara sovsen til at blive glat og cremet, er det vigtigt at blande æggene og den friskrevne parmesan godt sammen, inden jeg tilsætter det til den varme spaghetti. Jeg tager panden af varmen, da varmen fra pastaen er nok til at tykne sovsen, uden at æggene stivner. Hvis sovsen ser ud til at være for tyk, tilsætter jeg en smule af det pastavand, som jeg har gemt.
Serveringsforslag pasta carbonara
Når Spaghetti Carbonara er klar, serverer jeg den straks! Jeg drysser ekstra friskrevet parmesanost over toppen og pynter evt. med ekstra bacon og basilikum. Til sidst drysser jeg med masser af friskkværnet peber. Carbonaraen serveres ofte som hovedret men du kan sagtens lave en tomatsalat ved siden af, så det ikke bliver så tungt. Ellers er det også lækkert at servere retten med et godt stykke brød til, som fx en sprød ciabatta, så du lige kan suge den sidste smule sovs op fra tallerkenen ;).
Vild med italiensk mad? Så hop ind og se alle mine italienske opskrifter!
Variationer af opskriften
Selvom Spaghetti Carbonara er en klassiker, er der masser af måder at variere opskriften på! Ønsker du en lettere version kan du tilføje grøntsager som ærter, squash eller spinat.
En anden mulighed er at bruge pancetta eller guianicale i stedet for bacon. Pancetta er en italiensk saltet og lufttørret bacon, som giver en lidt mere intens smag, der passer perfekt til carbonara. Guianicale er en italiensk specialitet der består af saltet svinekæbe – smager max lækkert! Du kan også vælge at tilføje kylling til retten for ekstra protein. Prøv min opskrift på pasta carbonará med kylling.
Hvis jeg ønsker en lidt lettere version, kan jeg erstatte piskefløden med madlavningsfløde eller en blanding af mælk og fløde. Jeg kan også vælge at udelade fløden helt, som man gør det i den traditionelle, auteniske opskrift, hvor man kun bruger æg og parmesan til at lave sovsen.
Spørgsmål til opskriften (FAQ)
Kan jeg lave Spaghetti Carbonara uden fløde?
Ja, du kan sagtens lave Spaghetti Carbonara uden fløde. I en mere autentisk version bruges kun æg og parmesan til at lave sovsen. Se hvordan i opskriften på min klassiske carbonara nedenunder.
Hvordan undgår jeg, at æggene koagulerer?
For at undgå, at æggene koagulerer, skal du sørge for, at pastaen er varm, men ikke for varm, når du blander æggeblandingen i. Bland æggene hurtigt med den varme pasta, så varmen fra pastaen forsigtigt tilbereder æggene uden at danne klumper. Er skaden sket, så prøv at tilsætte ekstra pastavand.
Kan jeg bruge andre typer pasta til denne ret?
Ja, du kan bruge andre typer pasta som f.eks. fettuccine eller penne.
Kan retten genopvarmes?
Spaghetti Carbonara er bedst, når den er frisklavet, da sovsen kan blive lidt tør ved genopvarmning. Hvis du har rester, kan du forsigtigt varme dem op på lav varme og evt. tilsætte en smule fløde eller vand for at genoplive sovsen.