Langtidssimret efterårsgryde – Daube á la Provence

Langtidssimret efterårsgryde Daube á la Provence
Antal: 6 personer
Ingredienser
Selve gryderetten
- 2 spsk. smør
- 2 spsk. olie
- 2 løg, skåret i store stykker
- 4 fed hvidløg
- 1½ kg okseyderlår i tern
- 450 g knoldselleri, skåret i store stykker
- 400 g gulerod, skåret i store stykker
- 300 g pastinak, skåret i store stykker
- 150 g brune champignon, skåret i store stykker
- 5 stilke frisk rosmarin
- 5 stilke frisk timian
- 5 stk. laurbærblade
- ca. ½ flaske rødvin (eller 2 dåser flåede tomater)
- 2 spsk. tomat pure
- 3 spsk. mel
- ca. 7 dl oksebouillon
- salt og peber
Rodfrugtmos
- 4 bagekartofler
- 3 gulerødder
- 200 g knoldselleri
- 2 pastinakker
- 1 dl fløde
- 2 spsk. smør (kan undlades)
- evt. et skvat mælk
- salt og peber
Sådan gør du
Selve gryderetten
- Hak løg og hvidløg og skræl og skær knoldselleri, gulerod, pastinak og champignon i store tern (det er vigtigt, at stykkerne er store og nogenlunde samme størrelse rundet den lange simretid).
- Varm en stor gryde op og kom én spsk. smør og én spsk. olie i. Brun nu kødet lidt af gangen og lad det ikke ligge i lag. Det skal bare lige have en brun skorpe, og så skal det lægges til side. Krydder med salt og peber undervejs.
- Kom resten af smørret og olien i gryden, tilsæt nu alle grøntsager (vent evt. med at tilføje champignon til den sidste halve time) og lad det svitse i 5 minutter.
- Kom nu kødet i gryden og tilsæt tomatpure og drys med mel (mel bruges som jævner). Rør det rundt.
- Alt efter om du ønsker at lave din ret med vin eller ikke, skal du nu enten:–> tilsætte ca. ½ flaske rødvin, og lad halvdelen koge væk/ind hvorefter du tilsætter oksebouillon. Vandet skal gerne dække hele retten.–> Bruger du ikke vin, tilsæt da 2 dåser hakkede tomater efterfulgt af oksebouillon. Hold lidt igen med vandet, her skal du nok kun bruge omkring 5 dl. Vandet skal igen dække hele retten.
- Afslut med at komme en håndfuld frisk timian, rosmarin og laurbærblade i retten og krydder med salt og peber.
- –> I OVN: Sæt så låg på og lad retten stå i ovnen i 6-7 timer ved 130 grader. Dette kræver at du har en støbejernsgryde eller hælder retten over i et ildfast fad. (Har du ikke tiden, kan du skrue ovnen op på 180 grader og lade den stå i omkring en time). –> I GRYDE: Lad retten småsimre under låg i 2-3 timer. Rør undervejs.
Rodfrugtmos
- Skræl kartoffel, pastinak, knoldselleri og gulerod og skær dem i små tern.
- Kom det hele i en gryde og dæk med vand. Kog i 25-30 minutter til rodfrugter og kartofler er helt møre.
- Hæld vandet fra og brug en gaffel eller en håndmixer til at mose rodfrugter og kartofler.
- Tilsæt smør og fløde og rør rundt igen. TIlsæt mælk alt efter hvilken konsistens du ønsker, og smag til med salt og peber.
- Kom mosen i et ildfast fad, og bag i ovnen i 15-20 minutter til mosen får en sprød kant.
- Server straks sammen med gryderetten, velbekom!

2 Comments
Kamilla
Det ser simpelthen så lækkert ud! Det må jeg prøve den dag 😀
emmaolsen5
Ih, det lyder godt! God aften! Bedste hilsner, Emma