Frokost & aftensmad

Langtidssimret efterårsgryde – Daube á la Provence

Annonce Le Creuset
Lørdag aften stod i det franske køkkens tegn med denne langtidssimrende efterårsgryde. Den skal stå i ovnen ved lav varme i 6 timer, for at kødet bliver helt mørt og giver en masse smag, Retten er spækket med årtidens rodfrugter og diverse friske krydderurter. Du skal bruge en støbejernsgryde med låg der kan gå i ovnen, så du netop kan lade retten småsimre hele dagen inden servering. Som tilbehør lavede jeg rodfrugtmos, dvs. en kartoffelmos som du kender, hvor der også er tilsat en del rodfrugter som giver en lækker smag. En perfekt efterårsret at servere til dine gæster en lørdag aften.

Langtidssimret efterårsgryde Daube á la Provence

Antal: 6 personer

Ingredienser

Selve gryderetten

  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. olie
  • 2 løg
  • 2 hvidløg
  • kg okseyderlår i tern
  • 450 g knoldselleri
  • 400 g gulerod
  • 300 g pastinak
  • 150 g brune champignon
  • 5 stilke frisk rosmarin
  • 5 stilke frisk timian
  • 5 stk. laurbærblade
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 3 spsk. balsamicoeddike
  • 7 dl vand
  • salt og peber

Rodfrugtmos

  • 4 bagekartofler
  • 3 gulerødder
  • 100 g knoldselleri
  • 2 pastinakker
  • 1 dl fløde
  • 2 spsk. smør
  • et skvat mælk
  • salt og peber

Sådan gør du

Selve gryderetten

  • Start med at varme gryden op med én spsk. smør og én spsk. olie
  • Brun kødet lidt af gangen og krydder det med salt og peber. Læg kødet til side.
  • Hak løg og hvidløg og skræl og skær knoldselleri, gulerod, pastinak og champignon i tern.
  • Kom resten af smøret og olien i gryden, og start med at svitse løg og hvidløg. Tilsæt nu de andre grøntsager og lad det svitse med i 5 minutter.
  • Tilsæt hakkede tomater, vand, timian, rosmarin og laurbærblade og salt og peber.
  • Sæt låg på gryden og stil den i ovnen i 6-7 timer ved 130 grader.

Rodfrugtmos

  • Skræl kartoffel, pastinak, knoldselleri og gulerod og skær dem i små tern.
  • Kom det hele i en gryde og dæk med vand. Kog i 25-30 minutter til rodfrugter og kartofler er helt møre.
  • Hæld vandet fra og brug en gaffel eller en håndmixer til at mose rodfrugter og kartofler.
  • Tilsæt smør og fløde og rør rundt igen. TIlsæt mælk alt efter hvilken konsistens du ønsker, og smag til med salt og peber.
  • Kom mosen i et ildfast fad, og bag i ovnen i 15-20 minutter til mosen får en sprød kant.
  • Server straks sammen med gryderetten, velbekom!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *