Dhal
Dhal

Dahl, daal eller dhal?

Indisk dahl, dhal, eller daal… ja, kært barn har mange navne! Ligemeget hvad, så smager denne opskrift på indisk dahl vanvittig lækkert! Det er simpel, mættende og budgetvenlig vegetarisk hverdagsmad med smæk på smagene med varme krydderier fra det indiske køkken. Så, hvis du er vild med cremet comfort food, så er denne opskrift helt sikkert noget for dig!

Dahl med kokosmælk

I denne daal opskrift bruger jeg kokosmælk, da jeg synes, at det giver en dejlig cremet konsistens til retten. Vil du ikke bruge kokosmælk, så kan du sagtens bruge lidt fløde og lidt mere boullionvand i stedet. Derudover, så kan jeg godt lide at tilføje lidt ekstra fylde til min dhal. Udover, at det jo er en klassisk dahl med røde linser, så bruger jeg også både gulerod, æble og kartofler i min opskrift. Dette gør, at retten mætter endnu mere, og så får du også sneget en masse grøntsager ind!

Jeg topper den indiske dhal med den indiske dip ‘ratia’, som er en simpel agurkefraiche eller tzatziki lavet på græsk yoghurt, revet agurk, hvidløg og spidskommen. Derudover, så kan jeg godt lide at give retten lidt knas, og derfor topper jeg den med hjemmelavede saltmandler.

TIP! Er du til cremet comfortfood på bugdet, så prøv også min opskrift på chicken congee, som er en asiatisk risgrød med kylling.

Dhal

Indisk dhal

5 fra 3 bedømmelser
Antal: 4 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Samlet tid 1 time

Det skal du bruge

Dahl

  • 3 fed hvidløg
  • 3 spsk. frisk ingefær
  • 1 løg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. karry
  • 1 spsk. spidskommen
  • 2 tsk. koriander
  • ½ tsk. kardemomme
  • ½ tsk. chiliflager
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 dl 1 dåse kokosmælk (400 ml)
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 200 g røde linser
  • 4 kartofler (eller søde kartofler)
  • 2 gulerødder
  • 1 æble

Agurkefraiche

  • 1 agurk, revet
  • 3 dl græsk yoghurt (skyr og cremefraiche kan også bruges)
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. spidskommen

Ideer til tilbehør

  • frisk koriander
  • saltmandler (se link i opskriftsnoter)
  • naanbrød
  • lime
  • ris (behøves ikke)
Indkøbsliste – SMS

Sådan gør du

Dhal

  • Pres hvidløg og riv ingefær. Hak løg fint.
  • Varm en gryde op med olie og tilføj hvidløg, ingefær og løg. Lad det svitse i et par minutter.
  • Tilsæt alle krydderierne (karry, spidskommen, koriander, kardemomme, chili) og svits dem af i 1-2 minutter.
  • Tilsæt grøntsagsbouillon, kokosmælk, røde linser og hakkede tomater.
  • Skær kartofler, gulerod og æble i tern og tilføj dem til retten.
  • Lad retten simre under låg i ca. 40-50 minutter til du får den rette konsistens. Rør i gryden undervejs, for at det ikke brænder på!
  • Smag din dahl til med salt og peber og nyd retten med frisk koriander, saltmandler, agurkefraiche og naanbrød!

Agurkefraiche

  • Riv agurken og pres vandet fra. Pres hvidløget.
  • Rør agurk sammen med hvidløg, græsk yoghurt og spidskommen.
  • Smag til med salt og peber.

Emmas tips til opskriften

  • Du kan med fordel lave en stor portion, og fryse noget ned til en anden gang. 
  • Prøv også at tilføje squash, peberfrugt eller spinat til retten. 
  • Prøv min opskrift på hjemmelavede saltmandler.
Kunne du lide opskriften?
5 fra 3 bedømmelser

(Ris og ros er altid velkommen!)

Pin Del Udskriv
Vis mig din mad på IG!Tag mig endelig på Instagram med @emmaolsen.dk, hvis du laver mine opskrifter! Vil elske at dele dine billeder med mine følgere
Tilbehør og toppings til daal

Daal kan nydes lige som den er, men du kan også nyde den med både ris og naanbrød, hvis du ønsker, at det skal mætte lidt mere. Jeg plejer at spise min dhal med naanbrød. Jeg synes ikke, at jeg behøver ris til, da retten i sig selv mætter utrolig meget grundet kartoflerne og de røde linser. Derudover, så topper jeg retten med den indiske dip ratia, frisk koriander og saltmandler.

Dhal med kartofler og ratia
Dhal med kartofler og ratia
Del med nogen du holder af
Emma Olsen
Emma Olsen

Mit navn er Emma, og på min madblog er der ingen regler for, hvad man må spise, og hvad man ikke må spise. Jeg tror på, at der skal være plads til lidt af det hele - også de søde sager. Du kan derfor frit gå på opdagelse i et indbydende madunivers, der rummer lidt af hvert til den madelskende.

Indlæg: 329
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments