Krydrede æbleboller
Krydrede æbleboller
Antal: 12 stk
Ingredienser
- 3 dl mælk
- 30 g gær
- 60 ml neutral olie
- 1½ spsk. sukker
- 1 tsk. stødt kanel
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 1 tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. salt
- 100 g ølandshvedemel (eller grahams, manitoba mm)
- 550-650 g hvedemel
- 2 æbler, skrællet og revet
- 1 æg til pensling
- kanelsukker til pynt
- hasselnøddeflager til pynt
Sådan gør du
- Lun mælken og hæld den i en skål sammen med gær. Rør det sammen.
- Tilsæt olie, revet æble, sukker, kanel, kardemomme, ingefær og salt. Rør rundt.
- Tilsæt melet lidt ad gangen, og hold lidt igen til sidst. Måske du skal tilsætte mere mel, det afhænger af, hvor meget vand der gemmer sig i æblerne. Jeg brugte ca. 600 g. Dejen må godt være lidt klistret. Hvis du har en røremaskine, så rør dejen ved mellem hastighed i 10 minutter til dejen slipper siderne, men stadig har fast i bunden. Hvis ikke, så ælt dejen grundigt til den er glat og smidig.
- Drys lidt mel i en skål og lad dejen hæve heri lunt og tildækket i en time.
- Form 12-14 boller og kom dem i en form eller på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med kanelsukker og hasselnøddeflager.
- Lad bollerne efterhæve tildækket i 30 minutter.
- Bag bollerne i ovnen ved 175 grader varm luft. Har du sat dem tæt sammen i en form eller et fad som jeg gjorde, så giv dem omkring 25 minutter. Sætter du dem frit på en bageplade, så giv dem 18-20 minutter. Men hold øje, alle ovne er forskellige. De er færdige, når de er blevet lysebrune på toppen og bunden lyder hul, når du banker på den.

5 Comments
Lisbeth Aaskov
Hej
Tror du man kan bruge ølandshvede i stedet for almindelig hvede? Sammen med grahamsmel?
emmaolsen5
Hej Lisbeth!
Det tror jeg helt sikkert, at du kan! Ølandshvede er jo meget fint, så det skulle ikke være et problem.
Bedste Hilsener, Emma
Anne Rasmussen
Hej Emma
Tror du, man kan koldhæve dejen? Hvis ja, hvor lidt gær skal jeg så bruge?
/Anne
emmaolsen5
Hej Lisbeth!
Det tror jeg sagtens du kan. Jeg ville tage den halve mængde gær samt kold mælk.
De bedste hilsener,
Emma Olsen
Anne Rasmussen
Hej Emma
Tror du man kan koldhæve dejen? Hvis ja, hvor lidt gær skal jeg så bruge?
/Anne