Hjemmelavet tærtedej

Hver tærte starter med en perfekt bund, og hvad er bedre end en hjemmelavet, nem tærtedej? Jeg ved, at det er supernemt bare at købe en færdiglavet dej, og det gør jeg også til tider,når det skal gå rigtig hurtigt MEN, det kan altså også noget at lave sin egen tærtebund. Min opskrift på tærtedej er både nem og hurtig. Denne opskrift på tærtedej består af hvedemel, grahamsmel og smør, og så giver jeg den et lille crunchy tvist ved at tilføje sesamfrø. Det giver en knasende tekstur og en let nøddeagtig smag.

TIP! Se alle mine opskrifter på madtærter lige her.

Tærtebund
Tærtebund
Tærtebund

Tærtedej

Vær den første til at bedømme!
Antal: 1 tærte

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 15 minutter
På køl 15 minutter
Samlet tid 40 minutter

Det skal du bruge

Tærtedej

  • 220 g hvedemel
  • 80 g grahamsmel
  • 150 g smør
  • 1 dl sesam
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl koldt vand

Sådan gør du

Tærtedej

  • Tænd ovnen på 175° varmluft.
  • Bland hvedemel, grahamsmel, sesamfrø og salt sammen i en skål.
  • Smuldr smør i skålen og saml dejen med vand. Brug hænderne til at ælte dejen sammen til en rund kugle. Lad værd med at ælte dejen for meget!!
  • Lad dejen stå i køleskabet i ca. 15 minutter.
  • Smør din tærteform med lidt olie eller smør.
  • Rul dejen ud til en cirkel mellem 2 stykker bagepapir. Tag det øverste stykke bagepapir af og læk din tærteform med "hovedet" nedad på dejen. Skær dejen til en en kniv. Skær ca. 2 cm. rundt om dejen, så der er nok dej til kanterne. Hold hænderne på midten og vend forsigtigt tærteformen rundt. Tag bagepapiret af, og tryk dejen op mod kanterne.
  • OBS! Har du dej til overs, kan du sagtens fryse det ned til næste gang.
  • Prik huller i dejen med en gaffel, så du undgår at dejen hæver ved bagning. Forbag nu dejen i ovnen i ca. 10 minutter.
  • Din tærtedej er nu klar til at blive fyldt!

Emmas tips til opskriften

  • Du kan godt undlade at bruge sesamfrø. Jeg synes bare det giver noget lækkert til dejen og gør den ekstra sprød! 
  • Du kan opbevare en klump tærtedej i køleskabet i 2-3 dage. Pak dejen ind i film. Tag dejen ud ca. 20 minutter før du vil rulle den. 
  • Dejen kan sagtens fryses ned. 
  • Du kan godt udskifte grahamsmel med fx. fuldkornsmel eller speltmel. Du kan også lave den udelukkende med sesamfrø. 
Kunne du lide opskriften?
Vær den første til at bedømme!

(Ris og ros er altid velkommen!)

Pin Del Udskriv
Vis mig din mad på IG!Tag mig endelig på Instagram med @emmaolsen.dk, hvis du laver mine opskrifter! Vil elske at dele dine billeder med mine følgere

Valg af ingredienser i tærtedej

Hvedemel er basen i min tærtedej, der giver struktur og holder sammen på de øvrige ingredienser.

Tilføjelsen af grahamsmel giver tærtedej en grovere tekstur. Det kan skiftes ud med fuldkornsnmel eller helt undlades.

Det er vigtigt at bruge koldt smør, da det hjælper med at give den perfekte sprødhed.

Sesam tilføjer en dejlig knasende tekstur og nøddeagtig smag, der komplementerer de andre smage i dejen. Sesamfrø kan godt undlaes.

Koldt vand er med til at binde dejen sammen. Tilføj lidt ad gangen, så du får den rette konsistens.

Fremgangsmåde til tærtedej opskrift

For at opnå den perfekte tærte dej er der nogle nøglepunkter i fremgangsmåden, som kan gøre hele forskellen. Start med at blande de tørre ingredienser: hvedemel, grahamsmel, sesamfrø og salt i en stor skål. Dette sikrer, at saltet og sesamfrøene er jævnt fordelt i melet, hvilket er afgørende for smagen og teksturen af din færdige tærtebund. Tilsæt derefter det kolde smør, skåret i små tern. Brug en bagerkniv eller dine fingerspidser til at nulre smørret ind i melet, indtil blandingen minder om grove brødkrummer.

Næste skridt er tilføjelsen af koldt vand. Tilsæt vandet lidt ad gangen, mens du forsigtigt rører i dejen med en gaffel eller bruger hænderne. Det er vigtigt ikke at overarbejde dejen – bland kun indtil dejen netop begynder at samle sig. Når dejen har samlet sig, form den til en kugle og pak den ind i film. Lad dejen stå i køleskabet i 15-30 minutter. Dette gør den nemmere at rulle ud.

Mad tærtedej til frokost, aftensmad og i madpakken

Denne fuldkornstærtedej kan bruges til at hav af forskellige madtærter, det er nærmest kun fantasien der sætter grænser for, hvilke sammensætninger af grøntsager og kød, du kan komme i din tærte bund. Brug sæsonens grøntsager eller resterne fra køleskabet. Madtærte kan serveres til frokost og aftensmad, og så er tærter også bare perfekte til madpakken dagen efter, da de sagtens kan spises kold. Madtærter kan også serveres som en del af et tapasbord eller brunchbord.

Spørgsmål til tærte bund

Hvordan opbevarer jeg tærtedej bedst?

Opbevar tærtedejen i køleskabet pakket tæt i plastfolie eller i en lufttæt beholder. Den vil holde sig frisk i op til 3 dage. Hvis du ønsker at opbevare den længere, kan tærtedejen også fryses i op til 3 måneder. Husk at tø den i køleskabet natten over, før du bruger den – så er den perfekt i madpakken!

Kan jeg lave denne tærtedej glutenfri?

Ja, du kan erstatte hvedemel og grahamsmel med en glutenfri melblanding.

Del med nogen du holder af
Emma Olsen
Emma Olsen

Mit navn er Emma, og på min madblog er der ingen regler for, hvad man må spise, og hvad man ikke må spise. Jeg tror på, at der skal være plads til lidt af det hele - også de søde sager. Du kan derfor frit gå på opdagelse i et indbydende madunivers, der rummer lidt af hvert til den madelskende.

Indlæg: 398
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments