Vil du følge med? 👇
Frikadeller
Frikadeller – En klassisk dansk ret
Frikadeller er bare lækre, og det er noget der altid er godt at have i køleskabet eller fryseren, så man hurtigt lige kan spise en, hvis man er lidt småsulten. Det er nemt og hurtigt at lave, og så smager det super godt. Jeg synes, at det er perfekt til hurtig aftensmad, og så kan jeg godt lide at lave en stor portion, så jeg har til en hånddelle dagen efter, eller kan ligge en portion i fryseren. Min opskrift på frikadeller gør dem både saftige og smagfulde – lige som jeg bedst kan lide dem.



Frikadeller
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
- 500 g hakket kalv og flæsk
- 1 løg
- 1 æg
- 2 spsk. havregryn Reklamelink (eller rasp)
- 2 dl danskvand
- ½-1 spsk. groft salt Reklamelink
- friskkværnet peber
- 2 spsk smør (til stegning)
- ½ dl olie (fx raspolie til stegning)
Sådan gør du
- Riv løget groft på et rivejern.
- Kom kødet i røremaskine med salt og peber og rør det sammen til det bliver sejt.
- Kom, løg, æg og havregryn ved og rør rundt til en samlet fars. Tilføj danskvand lidt ad gangen til du får en helt sammenhængende dej.
- Lad dejen stå 30 minutter på køl, så den får lov til at sætte sig.
- Varm olie og smør på på en pande, så det bruser op.
- Form frikadellerne med en ske og steg til de bliver gyldne og gennemstegte. Vend dem undervejs.
Emmas tips til opskriften
- Ønsker du lidt ekstra smag til dine frikadeller kan du tilføje timian, chili, spidskommen eller hvidløg til farsen.
- Du kan også bage frikadellerne i ovnen på 200 grader varmluft i ca. 20 minutter. Vend dem halvvejs.
Sådan får jeg den bedste frikadellefars
Når jeg laver hjemmelavet frikadeller starter jeg selvfølgelig med farsen. Jeg bruger hakket kalv og flæsk, fordi det giver en rigtig god balance mellem fedme og smag – det er ligesom den gyldne mellemvej, hvor de hverken bliver tørre eller for fedtede. Jeg sørger også altid for, at rive løget fint, så de ikke bliver for voldsomme i farsen.
Danskvand er måske lidt utraditionelt, men jeg synes virkelig at det fungerer godt. Det gør at frikadellerne bliver mere luftige og knap så kompakte. Havregryn bruger jeg i stedet for rasp, fordi det giver en mere saftig konsistens, og det suger væsken bedre. Ægget binder det hele sammen, og så krydrer jeg med salt og peber. Jeg rører farsen godt igennem og lader den gerne stå og trække i køleskabet i 10-15 minutter, før jeg former dellerne. Det gør det hele lidt nemmere at arbejde med.

Stegning på panden – og hvordan jeg sikrer mig det perfekte resultat
Når jeg steger frikadeller, bruger jeg altid en blanding af smør og olie. Smørret giver den der gode smag og flotte farve, mens olien gør, at det hele ikke brænder på. Jeg varmer panden op til middel varme og så former jeg frikadellerne med en spiseske og en våd håndflade. Det gør dem nemmere at arbejde med, og så klistrer farsen ikke fast. Jeg steger dem typisk i 5-6 minutter på hver side, men det afhænger selvfølgelig lidt af størrelsen. De skal have en gylden overflade og være gennemstegte, men stadig saftige indeni.


Serveringsforslag – hvad jeg bedst kan lide til mine frikadeller
Frikadeller kan jo serveres til næsten alt – de er lækre sammen med en skive rugbrød, hvis det skal være en hurtig og nem aftensmad, men de er også lækre når der bliver gjort lidt mere ud af det, for eksempel til en påskefrokost. En af mine store favoritter at servere sammen med frikadeller må dog være kartoffelsalat. Man kan lave så mange forskellige slags, og de er hurtige og nemme at lave og smager så lækkert, og især med en frikadelle til! Kold kartoffelsalat og lune frikadeller – det spiller altså bare.
Jeg er også vild med at spise salat ved siden af mine frikadeller. Det er nemt at lave en salat, og ofte har jeg frikadeller i fryseren fra tidligere portioner, og så er det jo bare nemt og lækkert at tø et par frikadeller op og spise ved siden af min salat.
Tip! Prøv mine kartoffelsalater og andre salater til dine frikadeller.
Spørgsmål til frikadeller (FAQ)
Kan jeg bruge andet end svinekød?
Ja, du kan sagtens skifte kalv og flæsk ud med for eksempel kyllingefars.
Hvad er godt tilbehør til frikadeller?
Alt fra kartoffelsalat og rugbrød til ovnbagte rodfrugter eller en frisk grøn salat. Jeg varierer bare ud fra hvad jeg har i køleskabet.
Er frikadeller børnevenlige?
Helt sikkert. De fleste børn elsker dem – især hvis de serveres med noget enkelt som kartoffelmos eller pasta.
Hvordan opbevarer jeg dem bedst?
Jeg lægger dem i en lufttæt beholder i køleskabet – så holder de sig fint i 2-3 dage. De kan også fryses, og de er nemme at varme op igen.
Hvad gør jeg, hvis farsen er for løs?
Hvis farsen er lidt for blød, kan du tilsætte lidt ekstra havregryn eller rasp og lade den trække lidt i køleskabet. Så bliver den nemmere at arbejde med.