Vil du følge med? 👇
Bananpandekager med blåbær
De lækreste sunde pandekager
Det er bare lækkert at starte dagen med en stak lune pandekager! Og så gør det jo ikke noget, at de ovenikøbet er sunde, fordi de er lavet på bananer, blåbær go havregryn. Jeg topper dem med en lækker, cremet mascarponecreme, som er et godt modspil til pandekagerne som får en syrlighed fra blåbærrene. Jeg elsker at servere bananpandekager med mascarponecreme, da det er en enkel ret, men grundet cremen på toppen bliver bare lige lidt mere “ekstra”. Jeg drysser med pistaciekerner for at give lidt knas.
Annonce: denne opskrift er udviklet i samarbejde med WhiteAway
Bananpandekager med blåbær
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
- 2 bananer
- 2 æg
- 1 spsk. chiafrø (kan undlades)
- ½ dl hvedemel
- ½ dl mælk
- ½ dl havregryn
- lidt citronskal (kan undlades)
- lidt salt
- 2 håndfulde blåbær
Mascarponecreme
- 200 g mascarpone
- 2½ dl piskefløde
- 2 spsk. flormelis
- 1 tsk. vaniljesukker
- revet skal fra én økologisk citron
- evt grofthakket pistacie eller mandler til pynt
Sådan gør du
- Kom alle ingredienser til dejen i en blender og blend til en samlet masse.
- Vend forsigtigt blåbær i dejen efterfølgende så de ikke går i stykker og farver hele dejen.
- Bag ca. 15 bananpandekager på en pande ved middel varme i smør eller lidt olie.
Mascarponecreme
- Kom alle ingredienserne i en skål.
- Pisk sammen til du netop har en samlet creme. Pas på med at piske for meget!
- Nyd cremen ovenpå dine pandekager og pynt evt. med grofthakkede pistacienødder eller mandler.
Emmas tips til opskriften
- Brug bananer, der er godt modne – gerne med brune pletter på skrællen. De modne bananer er ikke kun sødere, men de er også nemmere at mose ud, hvilket giver en mere ensartet dej og en bedre konsistens i de færdige pandekager. Så står du med et par bananer der er ved at se kedelige ud, så smid dem ikke ud men brug dem i bananpandekager!
- Lad dejen hvile i et par minutter, efter den er rørt sammen. Det giver havregrynene tid til at suge lidt af væsken til sig.
- Husk ikke at overpiske cremen. Pisk kun til cremen netop har sat sig og har en cremet konsistens.. Jeg sørger også for, at både mascarponen og fløden er kolde, da det giver en bedre konsistens og gør det lettere at piske cremen op.
- Husk at lade pandekagerne køle af, inden du komme mascarponecremen på, så den ikke smelter og glider af.
Valg af ingredienser i bananpandekager med blåbær og mascarponecreme
Pandekagedej
- Bananer: Bananerne er selvfølgelig det vigtigste i denne opskrift. De tilføjer både sødme og en dejlig, fugtig konsistens til dejen. Jeg bruger gerne overmodne bananer, da de er endnu sødere og lettere at mose ud!
- Æg: Æggene er det, der binder dejen sammen og sørger for, at pandekagerne bliver dejligt luftige.
- Chiafrø: Chiafrøene er en valgfri ingrediens, men jeg bruger dem altid der de giver lidt knas til pandekagerne og gør dem også mere luftige.
- Hvedemel: Får dejen til at holde formen.
- Mælk: Jeg bruger havremælk, men mandelmælk, soyamælk eller helt almindelig mælk kan selvfølgelig også bruges.
- Havregryn: Havregrynene gør dejen mere grov og fiberrig.
- Citronskal: En smule revet citronskal giver pandekagerne et friskt strejf, som spiller godt sammen med de søde bananer – jeg eeelsker smagen af citron!
- Blåbær: Blåbærrene er prikken over i’et. Med deres syrlighed er de en god kontrast til de søde pandekager. Jeg bruger gerne friske blåbær, men frosne kan også sagtens bruges, hvis det er uden for sæsonen. Husk, at du kun lige skal vende blåbærrene i dejen, så de ikke bliver mast og farver hele dejen.
Mascarponecreme:
- Mascarpone: Mascarpone har bar en dejlig cremet konsistens, og så smager det for lækkert!
- Piskefløde: Fløden gør cremen luftig og let. Når alle ingredienser er i skålen skal du piske, men pisk kun lige til cremen har sat sig så du ikke ovepisker.
- Flormelis: Tilføjer sødme til cremen.
- Vaniljesukker: Kan undlades, men giver også bare en dejlig smag.
- Citronskal i cremen: Den revne citronskal i cremen smager fantastisk! Husk at købe økologiske citroner, så smagen ikke bliver besk.
- Pynt (pistacie eller mandler): Jeg kan godt lide at pynte pandekagerne med lidt hakkede pistacienødder eller mandler. Det tilføjer en fin tekstur og en flot finish!
Tips til perfekt luftige og smagfulde pandekager
Brug bananer, der er godt modne – gerne med brune pletter på skrællen. De modne bananer er ikke kun sødere, men de er også nemmere at mose ud, hvilket giver en mere ensartet dej og en bedre konsistens i de færdige pandekager. Så står du med et par bananer der er ved at se kedelige ud, så smid dem ikke ud men brug dem i bananpandekager!
En anden ting, jeg gør, er at lade dejen hvile i et par minutter, efter den er rørt sammen. Det giver havregrynene tid til at suge lidt af væsken til sig.
Når du skal lave cremen, så husk ikke at overpiske den! Pisk kun til cremen netop har sat sig og har en cremet konsistens.. Jeg sørger også for, at både mascarponen og fløden er kolde, da det giver en bedre konsistens og gør det lettere at piske cremen op.
Husk at lade pandekagerne køle af, inden du komme mascarponecremen på, så den ikke smelter og glider af.
Sæson for blåbær
Blåbær er en fantastisk frugt, som gør disse pandekager ekstra lækre, især når de er i sæson. I Danmark er blåbær sæson fra omkring juli til september, hvor de danske blåbær er søde, saftige og fulde af smag. Når blåbærsæsonen er slut, kan du dog sagtens bruge frosne blåbær i opskriften.
Denne opskrift kan nemt varieres efter smag og sæson. Prøv at tilsætte chokoladechips til dejen for en ekstra sød smag, eller skift blåbærrene ud med hindbær eller jordbær i sæson. Ønsker du en sundere version, kan du bruge fuldkornsmel eller havremel i stedet for hvedemel, og erstat mascarponecremen med græsk yoghurt for en lettere topping. Tilføj også gerne lidt kanel eller kardemomme til dejen for en varm og krydret smag. Mulighederne er mange, og du kan let tilpasse opskriften til dine præferencer.
Videoopskrift
I denne opskrift på blåbærpandekager bruger jeg min NutriBullet blender til at blende alle ingredienser sammen. Det er så nemt og hurtigt og der er minimal opvask. Se fremgangsmåden og hvor nemt det er at lave de lækreste pandekager i min videoopskrift herunder:
Variationer af opskriften
Du kan selvfølgelig altid variere opskriften som du vil! Prøv fx at tilsætte chokolade til dejen eller skift blåbærrene ud med hindbær eller jordbær. Ønsker du en sundere version, kan du bruge fuldkornsmel eller havremel i stedet for hvedemel, og erstat mascarponecremen med græsk yoghurt eller skyr for en lettere topping. Tilføj også gerne lidt kanel eller kardemomme til dejen for en varm og krydret smag.
Tip! Prøv også min opskrift på helt almindelige, klassiske bananpandekager.
Spørgsmål til opskriften (FAQ)
Kan pandekagerne laves dagen før?
Ja, du kan sagtens lave pandekagerne dagen før. Opbevar dem i køleskabet i en lufttæt beholder, og varm dem op i ovnen eller på panden inden servering. Dog ville jeg vente med at lave cremen til lige inden servering.
Kan jeg bruge frosne blåbær?
Ja, frosne blåbær fungerer fint! Lad dem dog tø lidt op inden så de ikke afgiver for meget væske.
Kan jeg lave mascarponecremen sundere?
Ja, du kan erstatte mascarponen med græsk yoghurt eller en blanding af skyr og lidt honning for en lettere, men stadig cremet topping.