Vil du følge med? 👇
Spaghetti kødsovs med grøntsager
En sund spaghetti kødsauce
Når jeg gerne vil lave noget der både er hurtig, nem og sund, falder valget ofte på spaghetti kødsovs med grøntsager. Denne version af den klassiske kødsauce er fyldt med masser af grønt som bladselleri, squash, gulerødder og champignon, hvilket giver en masse smag samtidig med, at det gør retten mere nærende og mættende. Se opskriften herunder!
Spaghetti kødsovs med grøntsager
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
- 100 g bacon
- 2 små løg
- 3 fed hvidløg
- 3 stængler frisk timian (eller 3 tsk. tørret timian)
- 400 g hakket oksekød
- 2 gulerødder
- 2-3 stængler bladselleri
- ½ squash
- 150 g brune champignon
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 dåse tomatpuré
- 2-3 dl madlavningsfløde (eller okseboullion)
- 400 g spaghetti
- 50 g parmesanost
- salt og peber
Sådan gør du
- Steg bacon i en gryde til den er sprød. Tag bacon op og lad den dryppe af på et stykke køkkenrulle.
- Hak løg og hvidløg fint. Kom det i gryden sammen med frisk timian og sauter i baconfedtet til løgene er klare og bløde.
- Tilsæt kødet og brun det godt af.
- Hak gulerod, selleri, squash og champignon fint og kom det i gryden sammen med tomatpuré. Lad det blive svitset i ca. 3 minutter.
- Tilsæt hakkede tomater, fløde og bacon. Lad nu retten småsimre under låg i ca. 1 time ved lav varme.
- Er konsistensen for tynd, tilsæt da lidt vand eller mere fløde.
- Smag til med salt og friskkværnet peber.
- Kog spaghetti efter anvisning på pakken og server pasta i dybe tallerkener med din bolognese oven på.
- Server med masser af friskrevet parmesanost og pynt med frisk timian.
Valg af ingredienser i spaghetti kødsovs med grøntsager
- Bacon, løg og hvidløg: Bacon, løg og hvidløg er bare en god base for retten.
- Frisk timian: Jeg bruger gerne frisk timian for dens friske, urtede smag, men tørret timian fungerer også godt.
- Hakket oksekød: Oksekødet giver saucen fylde. Ønsker du en vegetarisk version kan du undlade kød og tilsætte flere grøntsager.
- Gulerødder, bladselleri og squash: Grøntsagerne tilføjer en sødme og sprødhed samtidig med at de gør retten sundere.
- Brune champignon: Champignon tilfører umami og gør bare saucen ekstra lækker. Alle slags svampe kan selvfølgelig bruges.
- Hakkede tomater og tomatpuré: Binder saucen sammen.
- Piskefløde eller bouillon: Jeg bruger fløde for en cremet konsistens, men du kan skifte det ofte ud med bouillon kun, hvis du ønsker en lettere version.
- Spaghetti: Jeg bruger spaghetti men al slags pasta kan bruges.
- Parmesanost: Fuldender retten!
Tip! Elsker du italiensk mad, så hop ind og se alle mine italiensk inspirerede opskrifter.
Tips til en sund og lækker kødsovs
Når jeg vil gøre kødsovsen ekstra sund bruger jeg madlavningsfløde i stedet for piskefløde, hvilket reducerer mængden af fedt, men du beholder stadig den cremede konsistens. En anden mulighed er at bruge bouillon udelukkende i stedet for fløde, hvilket også giver en lettere sauce. Jeg elsker også at øge mængden af grøntsager – nogle gange tilføjer jeg ekstra squash eller gulerødder, eller eksperimenterer med andre grøntsager som rød peber eller spinat. Hvis du gerne vil have en vegetarisk kødsovs, kan du erstatte oksekødet med linser fx.
Variationer af opskriften
Er du vild med kødsovs, så kan du eksperimentere lidt, og lave andre variationer. Se de forskellige muligheder herunder:
Kan jeg fryse kødsovsen?
Ja, jeg laver ofte en stor portion og fryser den ned i mindre beholdere. Det er en nem løsning til travle dage, hvor du hurtigt kan varme saucen op igen.
Hvordan kan jeg gøre retten endnu sundere?
Du kan skifte piskefløden ud med madlavningsfløde eller bouillon, tilføje flere grøntsager som spinat eller peberfrugt, eller erstatte oksekødet med linser for en vegetarisk version.