Vil du følge med? 👇
Original italiensk spaghetti bolognese
Klassisk, hjemmelavet spaghetti Bolognese
Original, italiensk spaghetti bolognese er en af de retter, der bare aldrig bliver kedelige! Den er fyldt med smag og hygge, og så er den en sand klassiker fra det italienske køkken. Her får du en autentisk version af den lækre ret, lige som jeg kan lide den bedst, med pancetta, tagliatelle pasta, friskrevet parmesanost og rødvin. Mums!
Vild med pastaretter? Så hop ind og se alle mine opskrifter med pasta lige her.
Original italiensk spaghetti bolognese
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
- 400 g oksekød
- 150 g pancetta (eller bacon)
- 2 gulerødder
- 2 stængler bladselleri
- 2 små løg
- 1½ dl rødvin
- 140 g tomatpuré (én dåse)
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 dl fløde (eller mælk)
- 2-3 dl okseboullion
- salt og peber
Til servering
- 400 g tagliatelle pasta (eller spaghetti)
- friskrevet parmesanost
- friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skær pancetta ud i små tern og steg det i en gryde til det er sprødt.
- Hak løg, bladselleri og gulerødder fint og kom det i gryden. Lad det stege med i ca. 2 minutter.
- Skru op for varmen og tilføj nu oksekød. Lad det blive brunet godt af.
- Tilsæt vin og lad det fordampe lidt væk.
- Tilsæt hakkede tomater og tomatpuré og lad retten stå og simre under låg i ca. 1½ time ved lav varme.
- Tilsæt okseboullion løbende, hvis væsken er ved at forsvinde.
- Efter retten har simret, tilføj fløde og lad retten koge op og derefter stå ved middel varme i ca. 5 minutter.
- Smag retten til med salt, peber og evt. lidt balsamico-eddike.
- Kog tagliatelle pasta efter anvisning på pakken og server på tallerkener sammen med din bolognese.
- Drys med rigeligt med friskrevet parmesanost og friskkværnet peber.
Valg af ingredienser i Original italiensk spaghetti Bolognese
For at få den bedste Bolognese, på den helt autentiske, originale måde, er det vigtigt at bruge de rigtige ingredienser.
Oksekød: Oksekødet er basen i din Bolognese. Det er bedst at vælge hakket oksekød – gerne med lidt fedt i, så saucen ikke bliver tør. Fedtet er nemlig med til at give retten den helt rigtige konsistens og smag, og det vil gerne, nå skal lave en ægte spaghetti bolognese.
Pancetta (eller bacon): Pancetta er egentlig bare italiensk bacon, men den er ikke røget, så den har en mere ren og saltet smag. Hvis du ikke lige har pancetta, kan du sagtens bruge almindelig bacon – det fungerer også fint, men giver saucen en lidt anden smag.
Gulerødder, bladselleri og løg: Her har du en base af finthakkede grøntsager, der langsomt bliver stegt, indtil de er bløde og søde. De tilfører en masse dejlig smag til retten. Ønsker du flere grøntsager, kan du også tilføje svampe og squash – se min opskrift på pasta kødsauce med grøntsager.
Rødvin: Rødvinen er virkelig med til lige at give det sidste til denne ret og er med til at binde alle smagene sammen. Det behøver ikke være en dyr vin, da det alligevel bare skal fordampe det meste af det. Er du ikke til rødvin kan du også bruge hvidvin.
Opskriftens oprindelse
Bolognese er en ret, der har sine rødder i Bologna, en by i Norditalien, hvor den traditionelt går under navnet “Ragù alla Bolognese”. Den originale Bolognese serveres tagliatelle – brede bånd af pasta, der kan opsample en masse sauce! Jeg bruger også tagliatelle i denne opskrift, men du kan sagtens bruge almindelig spaghetti. Saucen står og simrer i et par timer for at samle en masse smag, så det bliver til en smagfuld, ægte Bolognese.
Tip! Skal du holde italiensk middag? Så hop ind og se alle mine italienske opskrifter.
Serveringsforslag
Server din Bolognese med friskkogt spaghetti eller endnu bedre – tagliatelle, som italienerne traditionelt gør det. De kan fås i fx Føtex eller SuperBrugsen. Tagliatelle er bredere og kan derfor samle en masse sauce – mums!
Top retten med masser af friskrevet parmesanost. Ønsker du lidt grønt ved siden af, kan du servere retten med en simpel grøn salat eller en tomatsalat ved siden af og et godt glas rødvin – så kan du jo bruge den samme som du brugte i saucen.
Variationer af opskriften
‘Selvom denne opskrift er en klassiker, kan du selvfølgelig altid variere den, så di får den lige som du bedst kan lide den. En populær variation er at tilføje lidt hakket svinekød sammen med oksekødet, hvilket giver en endnu fyldigere smag. Hvis du vil lave en vegetarisk version, kan du erstatte kødet med linser eller hakkede svampe. Vil du bare gerne have flere grøntsager i din bolognese kan du tilføje squash og champignon eller prøve min opskrift på kødsauce med grøntsager.
Ønsker du en nemmere og hurtigere udgave af spaghetti bolognese, så se her!
Spørgsmål til opskriften (FAQ)
Her er svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om spaghetti Bolognese:
Hvad er forskellen på Bolognese og Ragu?
Bolognese er faktisk en type ragu, som er en betegnelse for en langsomt simret kødsovs. Bolognese kommer specifikt fra Bologna i Italien, mens andre typer ragu kan komme fra forskellige regioner og have lidt andre ingredienser.
Kan jeg bruge mælk i stedet for fløde?
Ja, du kan sagtens bruge mælk i stedet for fløde. Fløden gør saucen lidt mere cremet og fyldig, men mælk fungerer også super.
Kan jeg fryse Bolognese-saucen?
Ja, Bolognese-saucen er faktisk rigtig god at fryse ned. Lad den køle helt af, og frys den evt. ned i portionsstørrelser.
Hvor længe kan Bolognese holde sig i køleskabet?
Saucen kan holde sig i køleskabet i 3-4 dage. Husk at opbevare den i en lufttæt beholder, så den holder sig frisk længst muligt.
Måske du også er interesseret i…
Er du vild med kødsovs, så kan du eksperimentere lidt, og lave andre variationer. Se de forskellige muligheder herunder: