indisk dhal
indisk dhal

Indisk dhal – cremet, krydret og nem hverdagsmad

Jeg elsker en god dhal! Det er sådan en ret, der altid redder mig på travle dage – mættende, fyldt med smag og virkelig nem at lave. Dhal er en klassisk indisk linsegryde, der kan varieres på utallige måder, men for mig er denne simple version med kokosmælk og masser af varme krydderier helt perfekt. Den er cremet, krydret og smager fantastisk både alene eller med ris og naanbrød. Og så er det en bonus, at den også er billig og sund. Dhal er også en af de retter, der også smager kanon dagen efter, så du kan med fordel lave en stor portion.

Tip! Prøv også min opskrift på dahl med kartofler, gulerod og æble!

Indisk Dhal

Dhal

Vær den første til at bedømme!
Antal: 4 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 50 minutter

Det skal du bruge

  • olivenolie
  • 3 fed hvidløg
  • 1 løg
  • 3 cm. frisk ingefær
  • 3 tsk. stødt karry (eller garam masala)
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • 2 tsk. stødt koriander
  • ½ tsk. stødt. kardemomme
  • ½ tsk. stødt chili
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 dåse kokosmælk (400 ml)
  • 1 dl grøntsagsboullion (brug én hel terning)
  • 250 g røde linser

Raita

  • 1 agurk
  • 1 håndfuld frisk mynte
  • 3 dl græsk yoghurt (10%)
  • 1 fed hvidløg
  • ½ tsk. spidskommen
  • salt og peber

Til servering

  • naanbrød (kan undlades)
  • frisk koriander (kan undlades)

Sådan gør du

  • Hak løg og hvidløg fint. Riv ingefæren. Sauter i en stor gryde med olie i et par minutter ved middel varme.
  • Tilsæt karry (eller garam masala), spidskommen, koriander, kardemomme, chili og svits krydderierne af i et minut i mens du rører rundt.
  • Tilføj hakkede tomater, kokosmælk og grøntsagsboullion. Brug en hel grøntsagsboullion-terning til én dl vand da det giver en masse god smag.
  • Skyl linserne gennem en si og hæld dem i gryden. Rør rundt.
  • Lad retten simre under låg i ca. 35-40 minutter og rør ofte, så det ikke brænder på. Tilføj evt. lidt ekstra vand undervejs, hvis du synes konsistensen bliver for "fast".
  • Smag retten til med salt og peber.

Raita

  • Pres hvidløg og hak mynte fint.
  • Riv agurken groft og kom den i en si. Drys med lidt flagesalt så væden nemmere kan presses fra agurken.
  • Rør den drænede agurk, græsk yoghurt, mynte, spidskommen og hvidløg sammen. Smag til med salt og peber.
  • Server din dhal med raita og koriander på toppen og naan brød ved siden af.

Emmas tips til opskriften

  • Røde linser skal bare direkte i gryden – de skal ikke sættes i blød inden. 
  • Jeg elsker koriander og topper derefter altid min dhal med rigelige mængder! Er du ikke til koriander kan du toppe med bredbladet persille eller mynte – det smager også alle tiders!
  • Prøv også min opskrift på dhal med kartoffe og æble for en lidt mere fyldig udgave af den klassiske dhal med kartofler, gulerod og æble.
Kunne du lide opskriften?
Vær den første til at bedømme!

(Ris og ros er altid velkommen!)

Pin Del Udskriv
Vis mig din mad på IG!Tag mig endelig på Instagram med @emmaolsen.dk, hvis du laver mine opskrifter! Vil elske at dele dine billeder med mine følgere

Ingredienser i indisk dhal med kokosmælk

  • Olivenolie – Bruges til at stege løg, hvidløg og krydderier, så smagen udvikler sig.
  • Hvidløg & løg – En god base, der giver masser af dybde til smagen.
  • Frisk ingefær – Tilføjer en dejlig friskhed og varme.
  • Karry (eller garam masala), spidskommen, koriander, kardemomme & chili – Giver dhal sin karakteristiske krydrede smag. Hvis du vil have den mildere, kan du skrue lidt ned for chilien.
  • Hakkede tomater – Giver en let syrlighed, som balancerer krydderierne.
  • Kokosmælk – Gør dhal dejligt cremet og mildner de stærke krydderier.
  • Grøntsagsbouillon – Forstærker smagen.
  • Røde linser – Stjernen i retten! De bliver møre og cremede, men stadig med lidt bid.

Til raita:

  • Agurk & mynte – Gør raitaen frisk og lækker.
  • Græsk yoghurt – Giver cremet konsistens og kølende effekt.
  • Hvidløg & spidskommen – Tilføjer ekstra smag.

Til servering:

  • Naanbrød & ris – Perfekt til at suge den lækre dhal op.
  • Frisk koriander – Giver et ekstra pift (kan undlades, hvis du ikke er fan).

Sådan får du den bedste dhal

For at få den bedste dhal starter jeg med at stege løg, hvidløg og ingefær, indtil de bliver bløde og dufter skønt. Derefter tilsætter jeg alle krydderierne og lader dem stege med et øjeblik så der dufter dejlig i hele hytten. Når krydderierne er ristet, kommer tomater, kokosmælk og bouillon i, og så får det hele lov til at simre.

Røde linser koger hurtigt, så efter ca. 30 minutter har jeg en cremet, velsmagende dhal. Hvis jeg vil have den tykkere, lader jeg den koge lidt længere. Omvendt ønsker jeg den lidt mere lind, tilføjer jeg mere væske.

Indisk Dhal

Serveringsforslag

Jeg serverer altid min dhal med en frisk raita ved siden af – den milde, cremede yoghurt med mynte og agurk passer perfekt til den krydrede dhal. Ris eller naanbrød gør retten ekstra mættende, men den kan også nydes, som den er.

Hvis jeg vil gøre retten lidt mere festlig, topper jeg den med frisk koriander og måske nogle ristede cashewnødder for lidt ekstra crunch.

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Hvad kan jeg bruge i stedet for kokosmælk?

Du kan bruge fløde eller plantebaserede alternativer som havrefløde. Eller udelade det helt for en lettere version og bare tilføje mere boullionvand.

Kan dhal fryses?

Ja, den fryser rigtig godt! Bare lad den køle af, og frys den i portioner.

Del med nogen du holder af
Emma Olsen
Emma Olsen

Mit navn er Emma, og jeg står bag madbloggen emmaolsen.dk. Jeg elsker at eksperimentere i køkkenet, skabe nye, spændende retter og udfolde min kreativitet gennem video og fotografi. Gå på opdagelse i mit madunivers, og lad dig inspirere til dit næste måltid!

Indlæg: 469
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments