Ægte græsk salat med feta

Hvem kan modstå charmen ved en ægte græsk salat? Ikke mig i hvert fald! Her får du min opskrift på en simpel græsk salat med feta, som du kan lave på bare 15 minutter. Det er en salat, som jeg laver igen og igen, specielt over sommeren, hvor den passer perfekt som tilbehør til grillmaden. Dog kan den laves alle dage på året, og den kan helt sikker hjælpe dig med at få tankerne hen på varmere dage i de kolde vintermåneder, da salaten kan matches med mange forskellige retter, både inde for det græske køkken – men også uden for. Derudover, så kan salaten også serveres som en lille forret eller appetizer med et lækkert stykke ristet brød ved siden af.

Græsk salat med tomat, agurk og feta
Græsk salat med tomat, agurk og feta
græsk salat opskrift

Græsk salat

5 fra 1 bedømmelse
Lækker græsk salat med tomat, feta og agurk
Antal: 4 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 15 minutter
Samlet tid 15 minutter

Det skal du bruge

Salat

  • 250 g små tomater
  • ½ agurk
  • ½ rødløg
  • 100 g fetaost
  • 70 g grønne oliven (eller sorte)

Vinaigrette

  • 3 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. hvidvinseddike
  • 2 tsk. honning
  • 1 tsk. sennep
  • ½ citron (saften herfra)
  • 1 tsk. tørret oregano
  • salt og peber

Sådan gør du

Salat

  • Halver tomaterne og kom dem i en skål eller et fad.
  • Halver agurken på langs, og brug en teske til at skrabe kernerne ud. På denne måde undgår du, at agurken væsker for meget i salaten. Skær agurken i skiver og kom dem i skålen til tomaterne.
  • Skær rødløg i tynde både og kom også dem i skålen. Bland det godt sammen.

Vinaigrette

  • Kom olivenolie, hvidvinseddike, honning, sennep, citron og oregano i en lille skål og pisk det godt sammen med en gaffel. Smag til med salt og peber og tilsæt evt. mere honning eller citron hvis du synes, at den er for sur eller for sød.
  • Overhæld salaten med dressingen og vend forsigtigt det hele sammen.
  • Afslut med at toppe salaten med feta (salatost) og oliven.
  • Opbevar salaten på køl indtil servering og drys evt. med lidt ekstra tørret oregano for at pynte.

Emmas tips til opskriften

  • Salaten er bedst, hvis du nyder den på dagen, men den kan godt holde sig i et par dage i køleskabet.
  • Brug gerne solmodne tomater med masser af god smag! Lad ikke tomaterne stå i køleskabet, men opbevar dem på køkkenbordet, indtil du skal bruge dem. 
Kunne du lide opskriften?
5 fra 1 bedømmelse

(Ris og ros er altid velkommen!)

Pin Del Udskriv
Vis mig din mad på IG!Tag mig endelig på Instagram med @emmaolsen.dk, hvis du laver mine opskrifter! Vil elske at dele dine billeder med mine følgere
Græsk salat med feta

Ingredienser til græsk salat

Salaten, som også kaldes en græsk bondesalat, har en enkel sammensætning af friske tomater, sprøde agurker, rødløg, cremet fetaost, og salte oliven – alt sammen bundet sammen af en hjemmelavet græsk dressing. Ingredienserne sikrer, at den bliver helt autentisk – lige som en græsk salat skal være det!

  • Tomater: Vælg små, saftige tomater for en intens og sød smag. De er kernen i enhver græsk salat og tilfører en dejlig friskhed og selvfølgelig også den fine røde farve.
  • Agurk: Agurk tilføjer en sprød tekstur og en forfriskende smag. Halver agurken på langs og skrab kernerne ud med en ske – så undgår du at salaten bliver våd.
  • Rødløg: Rødløg giver noget friskhed og smag til salaten. Og selvfølgelig også farve! Du kan også bruge almindelige løg, men brug da lidt mindre, da de er skarpere i smagen.
  • Fetaost: Den cremede og let saltede fetaost er uundværlig i græsk salat. Jeg bruger ægte græsk feta i stedet for den klassiske puck ost. Det kan købes i de fleste dagligvarebutikker.
  • Oliven: Grønne eller sorte oliven – du bestemmer! Er du ikke til oliven kan de sagtens undlades.

Ingredienser til vinaigrette dressing

Jeg har taget udgangspunkt i min basisopskrift på en klassisk vinaigrette, hvor jeg blot har tilføjet en smule tørret oregano, for at give et græsk twist.

  • Olivenolie: Grundlaget for enhver god dressing er olivenolie! Så find dig en god, kvalitetsolie til din dressing.
  • Hvidvinseddike: Er med til at tilføje noget syrlighed.
  • Honning: En smule sødme fra honningen balancerer hvidvinseddikens syre helt perfekt.
  • Sennep: Gør dressingen mere krydret og stærk. Er du vild med sennep, kan du altid skrue op for denne.
  • Citronsaft: Friskpresset citronsaft giver en frisk og syrlig smag til dressingen.
  • Tørret oregano: Dette krydderi er essentielt for at opnå den karakteristiske græske smag

TIP! Er du ude efter en anden dressing, så kan du også prøve min variation af græsk salat, salat med feta og oliven, hvor jeg bruger en cremet balsamico glace som dressing i stedet for en vinaigrette.

Opskriftens oprindelse

Græsk salat, også kaldet ‘Horiatiki’, er noget af det første der kommer op, når man tænker på det græske køkken. Salaten er sprunget ud fra de små landsbyer rundt omkring i Grækenland, hvor alt handler om at bruge, hvad man har i baghaven. Friske tomater, sprøde agurker, rødløg, en god klump feta og selvfølgelig oliven. Fetaosten er lokalt produceret, oftest af fåre- eller gedemælk, og olivenolien kommer fra egen træer.

I dag er græsk salat elsket verden over, ikke kun for sin friskhed og enkelthed, men også fordi den bare smager fantastisk. Græsk salat er den perfekte måde at bringe et stykke af Grækenland hjem i stuen!

TIP: Er du på udkig efter andre lækre salatopskrifter, så se alle mine opskrifter på salater lige her!

Sådan laver du den perfekte græsk salat

  1. Start med basen: Skær tomaterne i mundrette bidder, agurken i halvmåner, og rødløget i tynde skiver. Det er tomat, agurk og rødløg som er grundlaget for salaten!
  2. Tilføj farve og tekstur med oliven: Grønne eller sorte, det er op til dig. Oliven tilføjer en dejlig saltet smag til din salat.
  3. Fetaost på toppen: Og her snakker vi ikke om at smuldre den – læg en god, solid blok fetaost lige midt i salaten, eller skær den ud i store tern. Det er sådan, de gør det i Grækenland!
  4. Dressingen: Ryst olivenolie, hvidvinseddike, honning, sennep, citronsaft, tørret oregano, salt og peber sammen i en lukket beholder.
  5. Dryp dressingen over: Lige inden servering, hæld din hjemmelavede dressing over salaten.
  6. Server straks: Græsk salat er bedst, når den er frisklavet. Så nyd den så snart du har overhældt den med dressing!

Variationer af græsk salat

Selvom den klassiske græske salat er det allerbedste, hvis du spørger mig, så kan du selvfølgelig altid variere den.

  • Tilføj protein: For en mere mættende variant kan du tilføje grillet kylling, lam, eller måske ristede kikærter.
  • Med quinoa eller bulgur: Gør din græske salat till en måltidssalat ved at lave den på en base af quinoa eller bulgur.
  • Ekstra grønt: Du kan selvfølgelig også tilføje endnu flere grøntsager som rucola, spinat eller frisk persille til din salat
Del med nogen du holder af
Emma Olsen
Emma Olsen

Mit navn er Emma, og på min madblog er der ingen regler for, hvad man må spise, og hvad man ikke må spise. Jeg tror på, at der skal være plads til lidt af det hele - også de søde sager. Du kan derfor frit gå på opdagelse i et indbydende madunivers, der rummer lidt af hvert til den madelskende.

Indlæg: 400
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments