Ristet brød med gedeostcreme og figner

En nem og lækker efterårsfrokost

Hvis du er på udkig efter en nem og lækker frokost her i efteråret, så er ristet brød med gedeostcreme og figner et rigtigt godt bud. Kombinationen af cremet gedeost, søde figner og sprødt surdejsbrød er smager fantastisk – især når det hele toppes med et strejf af honning og balsamico glace. Det her er en rigtig efterårsret, hvor fignerne er i sæson. Denne opskrift er hurtig at lave og kræver ikke mange ingredienser, så den er oplagt til de dage, hvor frokosten gerne må være både nem og lækker.

Tip! Prøv også min opskrift på efterårstoast med figner, brie og karamelisserede rødløg.

ristet brød med gedeostcreme og figner
ristet brød med gedeostcreme og figner

annonce: opskriften er udviklet i samarbejde med Whiteaway

ristet brød med gedeostcreme og figner

Ristet brød med gedeostcreme og figner

Vær den første til at bedømme!
Antal: 2 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 15 minutter
Samlet tid 15 minutter

Det skal du bruge

Geeostcreme

  • 100 g gedeost (som flødeost, jeg bruger den fra President)
  • 100 g neutral flødeost
  • ½ citron (økologisk, skallen herfra)
  • 1 kvist frisk timian
  • salt og friskkværnet peber

Derudover

  • 2 figner
  • 3 spsk. akaciehonning
  • flagesalt
  • 2 skiver brød (gerne surdejsbrød)
  • balsamico glace (kan undlades)

Sådan gør du

  • Blend gedeost, flødeost, citronskal, frisk timian og salt og peber i en minihakker. Du kan også bruge en gaffel og røre det godt sammen i en skål.
  • Halver fignerne og dryp med akaciehonning og flagesalt. Bag på panden i 5-8 minutter ved middel varme i lidt smør.
  • Rist brødet godt på panden på begge sider i smør.
  • Fordel din gedeostcreme på brødet og top med de honningstegte figner.
  • Pynt med frisk timian og evt. balsamico glace.
Kunne du lide opskriften?
Vær den første til at bedømme!

(Ris og ros er altid velkommen!)

Pin Del Udskriv
Vis mig din mad på IG!Tag mig endelig på Instagram med @emmaolsen.dk, hvis du laver mine opskrifter! Vil elske at dele dine billeder med mine følgere

Valg af ingredienser i ristet brød med gedeostcreme og figner

  • Gedeost: Den giver en cremet og let syrlig smag, som fungerer fantastisk sammen med de søde figner. Jeg bruger den cremede (flødeost-konsistens) fra President.
  • Neutral flødeost: Tager lidt af smagen af gedeosten, og gør cremen ekstra lækker.
  • Citron (økologisk, skallen herfra): Giver et syrligt strejf!
  • Frisk timian: Tilføjer bare en god smag – kan udskiftes med fx. rosmarin eller safran.
  • Figner: Søde og saftige – figner er i sæson om efteråret og passer perfekt sammen med gedeost.
  • Akaciehonning: Tilføjer sødme og binder smagene sammen.
  • Surdejsbrød: Den sprøde base, som giver retten bid og karakter.
  • Balsamico glace (valgfrit): Smager skønt, men retten kan også sagtens serveres uden.
ristet brød med gedeostcreme og figner

Tips til en nem opskrift

Du kan forberede gedeostcremen i forvejen og opbevare den i køleskabet, så du hurtigt kan lave en portion, når du har lyst. Det er også en god idé at riste brødet lige før servering, så det forbliver sprødt.

Variationer af opskriften

Du kan selvfølgelig altid variere opskriften, så den passer lige til dig! Hvis du vil skifte fignerne ud, kan du for eksempel bruge friske bær, som hindbær eller blåbær, for at få en mere syrlig smag. Du kan også bruge skiver af pærer eller æble. Tørrede figner kan også bruges, hvis friske figner ikke er tilgængelige, men det ændrer lidt på teksturen.

Hvis du ikke er så vild med gedeost, kan du erstatte den med en mildere ost som ricotta eller mascarpone, som stadig giver en cremet konsistens uden den syrlige smag. Endelig kan du erstatte surdejsbrødet med ristet rugbrød, hvis du vil have en endnu mere robust smag.

Videoopskrift

Sæson for retten

Figner er i sæson i sensommeren og efteråret, og det er netop i denne periode, at du får de mest saftige og smagfulde figner. Det gør denne ret til en oplagt efterårsfrokost. selvom gedeost er tilgængelig hele året, passer den særligt godt ind i efterårets lidt tungere og dybere smage!

Kan jeg bruge almindelig honning i stedet for akaciehonning?

Ja, du kan sagtens bruge almindelig honning. Akaciehonning er lidt mildere i smagen og tyndere i konsistens så du kan “drizzle” den udover.

Hvad kan jeg erstatte gedeost med, hvis jeg ikke bryder mig om den?

Hvis du ikke er fan af gedeost, kan du erstatte den med ricotta, mascarpone eller en anden flødeost for en mildere smag.

Er balsamico glace nødvendig?

Nej, balsamico glace er ikke nødvendig, men den tilføjer en dejlig syrlig-sød balance til retten. Du kan udelade den.

Del med nogen du holder af
Emma Olsen
Emma Olsen

Mit navn er Emma, og på min madblog er der ingen regler for, hvad man må spise, og hvad man ikke må spise. Jeg tror på, at der skal være plads til lidt af det hele - også de søde sager. Du kan derfor frit gå på opdagelse i et indbydende madunivers, der rummer lidt af hvert til den madelskende.

Indlæg: 400
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments