Vil du følge med? 👇
Indisk dahl
Dahl, daal eller dhal?
Indisk dahl, dhal, eller daal… ja, kært barn har mange navne! Ligemeget hvad, så smager denne opskrift på indisk dahl vanvittig lækkert! Det er simpel, mættende og budgetvenlig vegetarisk hverdagsmad med smæk på smagene med varme krydderier fra det indiske køkken. Så, hvis du er vild med cremet comfort food, så er denne opskrift helt sikkert noget for dig!
Dahl med kokosmælk
I denne daal opskrift bruger jeg kokosmælk, da jeg synes, at det giver en dejlig cremet konsistens til retten. Vil du ikke bruge kokosmælk, så kan du sagtens bruge lidt fløde og lidt mere boullionvand i stedet. Derudover, så kan jeg godt lide at tilføje lidt ekstra fylde til min dhal. Udover, at det jo er en klassisk dahl med røde linser, så bruger jeg også både gulerod, æble og kartofler i min opskrift. Dette gør, at retten mætter endnu mere, og så får du også sneget en masse grøntsager ind!
Jeg topper den indiske dhal med den indiske dip ‘ratia’, som er en simpel agurkefraiche eller tzatziki lavet på græsk yoghurt, revet agurk, hvidløg og spidskommen. Derudover, så kan jeg godt lide at give retten lidt knas, og derfor topper jeg den med hjemmelavede saltmandler.
TIP! Er du til cremet comfortfood på bugdet, så prøv også min opskrift på chicken congee, som er en asiatisk risgrød med kylling.
Indisk dhal
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
Dahl
- 3 fed hvidløg
- 3 spsk. frisk ingefær
- 1 løg
- 2 spsk. olivenolie
- 2 spsk. karry
- 1 spsk. spidskommen
- 2 tsk. koriander
- ½ tsk. kardemomme
- ½ tsk. chiliflager
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 dl 1 dåse kokosmælk (400 ml)
- 2 dl grøntsagsbouillon
- 200 g røde linser
- 4 kartofler (eller søde kartofler)
- 2 gulerødder
- 1 æble
Agurkefraiche
- 1 agurk, revet
- 3 dl græsk yoghurt (skyr og cremefraiche kan også bruges)
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk. spidskommen
Ideer til tilbehør
- frisk koriander
- saltmandler (se link i opskriftsnoter)
- naanbrød
- lime
- ris (behøves ikke)
Sådan gør du
Dhal
- Pres hvidløg og riv ingefær. Hak løg fint.
- Varm en gryde op med olie og tilføj hvidløg, ingefær og løg. Lad det svitse i et par minutter.
- Tilsæt alle krydderierne (karry, spidskommen, koriander, kardemomme, chili) og svits dem af i 1-2 minutter.
- Tilsæt grøntsagsbouillon, kokosmælk, røde linser og hakkede tomater.
- Skær kartofler, gulerod og æble i tern og tilføj dem til retten.
- Lad retten simre under låg i ca. 40-50 minutter til du får den rette konsistens. Rør i gryden undervejs, for at det ikke brænder på!
- Smag din dahl til med salt og peber og nyd retten med frisk koriander, saltmandler, agurkefraiche og naanbrød!
Agurkefraiche
- Riv agurken og pres vandet fra. Pres hvidløget.
- Rør agurk sammen med hvidløg, græsk yoghurt og spidskommen.
- Smag til med salt og peber.
Emmas tips til opskriften
- Du kan med fordel lave en stor portion, og fryse noget ned til en anden gang.
- Prøv også at tilføje squash, peberfrugt eller spinat til retten.
- Prøv min opskrift på hjemmelavede saltmandler.
Tilbehør og toppings til daal
Daal kan nydes lige som den er, men du kan også nyde den med både ris og naanbrød, hvis du ønsker, at det skal mætte lidt mere. Jeg plejer at spise min dhal med naanbrød. Jeg synes ikke, at jeg behøver ris til, da retten i sig selv mætter utrolig meget grundet kartoflerne og de røde linser. Derudover, så topper jeg retten med den indiske dip ratia, frisk koriander og saltmandler.