Græsk moussaka med kartoffel, aubergine og oksekød

Når jeg ved, at jeg skal lave moussaka til aftensmad, kan jeg virkelig glæde mig hele dagen. Jeg elsker nemlig moussaka, fordi det bare er en ret med lag af lækre ting – og min opskrift gør den både fyldig, cremet og sprød.

Lagene af en god kødsauce, bløde skiver af aubergine og kartofler, toppet med en cremet bechamelsauce, gylden ost og det sidste drys rasp, der bliver sprødt i ovnen, smelter sammen til noget, der bare smager lækkert! Det er sådan en ret, der føles varm – og den skaber en stemning, uanset om det er til en stille aften med stearinlys eller når der kommer gæster. Og selvom det er en ret, der tager lidt længere tid at lave, så er den faktisk overraskende nem at lave.

moussaka
moussaka
moussaka

Moussaka

Vær den første til at bedømme!
Antal: 6 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 1 time
Samlet tid 1 time 25 minutter

Det skal du bruge

Kødsauce

  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • olivenolie
  • 400 g hakket oksekød
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 100 g soltørret tomat (i små skvier)
  • 1 tsk. kanel 🛈Reklamelink
  • 2 tsk. tørret oregano 🛈Reklamelink
  • 2 tsk. tørret timian
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. sød paprika 🛈Reklamelink
  • 1 tsk. stødt spidskommen 🛈Reklamelink
  • 1 dl okseboullion
  • salt
  • friskkværnet peber
  • 500 g kartofler (skrællet vægt)
  • 1 aubergine

Bechamelsauce

  • 25 g smør
  • 2 spsk. hvedemel 🛈Reklamelink
  • 4 dl mælk
  • 125 g frisk mozzarella (eller revet)
  • revet muskatnød
  • salt
  • friskkværnet peber

Derudover

  • 3 spsk. rasp
  • 125 g frisk mozzarella

Sådan gør du

Kødsauce

  • Hak løg og hvidløg fint og sauter i en gryde med olivenolie ved middel varme.
  • Skru op for varmen og tilføj oksekød. Brun det af ved høj varme i mens du rører rundt.
  • Skru ned for varmen og tilsæt hakkede tomater, tomatpuré, soltørret tomat, alle krydderier og okseboullion.
  • Lad saucen simre under låg i ca. 10 minutter. Smag godt til med salt og peber.
  • Skær aubergine i tynde skiver og steg på panden i lidt olie på begge sider. Stil til side.
  • Skræl kartoflerne, skær dem i tynde skiver og kom dem i en skål med koldt vand.

Bechamelssauce

  • Smelt smøret i en gryde ved middel varme. Kom melen i gryden og pisk, til du får en slags "smørbolle".
  • Hæld mælken i lidt ad gangen imens du rører. Fortsæt til al mælken er i og har har en ensartet konsistens.
  • Skru lidt op for varmen så saucen koger op og tilsæt nu osten. Rør rundt mens osten smelter. Krydder med muskatnød, salt og peber.

Sammensætning

  • Find et stort, ildfast fad. Smør bunden med smør.
  • Start med at fordele lidt kødsauce i bunden efterfulgt af et lag kartofler og aubergine. Fortsæt til du ikke har mere og afslut med et lag kartofler.
  • Hæld bechamelsauce over og drus med rasp og mozzarella ost.
  • Bag i ovnen ved 180° varmluft i ca. 1 time.
Kunne du lide opskriften?
Vær den første til at bedømme!

(Ris og ros er altid velkommen!)

Pin Del Print
Vis mig din mad på IG!Tag mig endelig på Instagram med @emmaolsen.dk, hvis du laver mine opskrifter! Vil elske at dele dine billeder med mine følgere

Lag på lag af lækker smag og god stemning

Jeg elsker retter, som man bygger op lag for lag. Jeg synes, det giver en helt anden fornemmelse, når man kan se og smage, hvordan de enkelte lag smelter sammen til én samlet ret. Moussaka er sådan en ret for mig – lidt som en græsk lasagne med aubergine og kartofler, bare med en mere krydret og fyldig smag. 

Det er ikke en af de hurtigste retter, men den er faktisk nem at lave, når man først går i gang. Jeg tager mig altid tid til at nyde processen, for det er en af de der ovnretter, der belønner dig for indsatsen. Kartofler, aubergine og kødsauce bliver bagt sammen under et låg af cremet sauce, ost og lidt rasp, der giver en let sprød overflade.

Hvis du elsker græsk mad, så prøv mine andre græske opskrifter her.

moussaka
moussaka

Smagen starter med de rigtige ingredienser

Når jeg laver moussaka starter jeg altid med en fyldig kødsauce lavet på hakket oksekød, tomatpuré, hakkede tomater og et mix af krydderier. Det er krydderierne, der gør, at den her moussaka opskrift med kartofler og oksekød får den helt rigtige varme og dybde, som minder om en ægte græsk moussaka. 

Auberginen er også en slags hovedperson i moussakaen. Når den bliver skåret i skiver, saltet og stegt gylden i olivenolie, bliver den blød og lækker – og den spiller perfekt sammen med de faste kartofler, som jeg også skærer i skiver. Den kombination gør moussakaen både mættende og velsmagende, og jeg synes faktisk, den bliver endnu bedre dagen efter.

På toppen ligger en cremet bechamelsauce med lidt mozzarella rørt i, som giver ekstra fylde. Jeg slutter af med lidt rasp og ost, der smelter og bliver sprødt i ovnen – og så har man en moussaka, der virkelig har det hele: smag, struktur og stemning.

moussaka

Serveringsforslag til moussaka

Når moussakaen kommer rygende varm ud af ovnen, med gylden ost og sprød rasp på toppen, behøver man faktisk ikke noget ved siden af. Den er rigeligt i sig selv, men den kan dog være lidt tung. Derfor kan jeg godt lide at servere noget friskt ved siden af, så det kan balancere den lidt tunge moussaka. En klassisk græsk salat med tomater, agurk, rødløg, oliven og feta passer helt perfekt. Grøntsagerne er friske og fetaen er lækker og saltet, som jeg bare virkelig synes spiller godt sammen med moussakaen. 

Det er også lækkert at have et stykke brød til moussakaen, så kan man nemlig samle den sidste sovs op på det. Hvis jeg spiser brød ved siden af, kan jeg virkelig godt lide at lave en tzatziki også, da de jo bare virkelig er lækkert. Det passer også ind til det græske tema.

Spørgsmål til moussaka (FAQ)

Hvad er moussaka?

Moussaka er en græsk ovnret med lag af grøntsager, kødsauce og bechamel – lidt som en græsk lasagne, ofte med aubergine og krydret oksekød.

Kan jeg lave moussaka uden aubergine?

Ja, du kan godt udelade auberginen og fx bruge squash i stedet – det giver en lidt lettere version af retten.

Er moussaka svært at lave?

Selvom moussaka tager lidt tid, er den ikke svær at lave. Det hele laves i trin, og du kan forberede både kødsauce og grøntsager i god tid.

Hvor længe kan moussaka holde sig i køleskabet?

Den holder sig fint i 3-4 dage på køl i en lufttæt beholder – og smagen bliver ofte endnu bedre dagen efter.

Skal kartoflerne koges først?

Nej, ikke i denne opskrift. Kartoflerne skæres i tynde skiver og bliver møre, når de bager sammen med resten af retten.

Del med nogen du holder af
Emma Olsen
Emma Olsen

Mit navn er Emma, og jeg står bag madbloggen emmaolsen.dk. Jeg elsker at eksperimentere i køkkenet, skabe nye, spændende retter og udfolde min kreativitet gennem video og fotografi. Gå på opdagelse i mit madunivers, og lad dig inspirere til dit næste måltid!

Indlæg: 500
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments