Vil du følge med? 👇
Stjerneskud
Hjemmelavet stort stjerneskud – en dansk klassiker
Stjerneskud er sådan en ret, de fleste kender fra caféer eller fra frokostbordet hos en bedsteforælder. Det er jo egentlig ret enkelt: sprødstegt fiskefilet, en skefuld rejer, lidt dressing, citron og måske en skive røget laks. Ikke noget avanceret – men hold nu op, hvor smager det bare godt. Udover at det smager af sommer og dansk frokost, så ser et stjerneskud altså også bare flot ud på tallerkenen, synes du ikke? 😉
Hvis jeg en gang imellem har lyst til at gøre lidt ekstra ud af maden, så laver jeg et hjemmelavet stjerneskud. Det er nemlig både lækkert, nemt og føles lidt luksus-agtigt – uden at det kræver det store. Når man ser sådan et flot stjerneskud med alt det gode ovenpå, tænker man måske, at det må være besværligt at lave, men det er faktisk rigtig nemt.



Stjerneskud
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
Rødspættefileter
- 8 rødspættefilter
- 3 spsk. hvedemel Reklamelink
- 8 spsk. rasp
- 2 æg
- 2 spsk. smør (til stegning)
- 1 spsk. olivenolie (til stegning)
Dressing
- 2 dl creme fraiche (18%)
- 2 spsk. mayonnaise
- 4 spsk. ketchup (eller tomatpuré)
- ½ tsk. røget paprika
- ½ tsk. sød paprika Reklamelink
- 2 spsk. citronsaft
- salt
- friskkværnet peber
Derudover
- 4 skiver røget laks
- 100 g rejer
- 100 g stenbiderrogn
- 4 g hvide asparges (frisk eller på glas)
- 4 bundt grønnt asparges
- 4 skiver brød
- 4 håndfulde frisk salat
- ½ agurk
- 1 citron
- frisk dild (til pynt)
Sådan gør du
Rødspættefileter
- Dup rødspætterne tørre med køkkenrulle.
- Fordel mel, sammenpiske æg og rasp i hver sin skål. Start med at vende fiskene i sammenpisket mel, så æg og til sidst i rasp. Krydder godt med salt og peber.
- Steg fiskefiletterne på en pande i smør og olie.
Dressing
- Rør creme fraiche, mayonnaise, ketchup, røget paprika, sød paprika, citronsaft, salt og peber sammen til en dressing.
Asparges
- Hvis du bruger frisk hvide asparges, så skræl dem og skær enden af. Damp i 3 minutter i en gryde med kogende vand. Hvis du bruger dem fra glas, så skær dem i mundrette stykker.
- Knæk enderne af de grønne asparges og steg dem på en pande i lidt smør og olie. Krydder med salt og peber. Skør dem i mundrette stykker.
Anretning
- Smør brødet med lidt smør og rist på panden på begge sider så det bliver sprødt.
- Anret med din fiskefilet, salat, agurkeskiver, hvide asparges, grønne asparges, røget laks, stenbidderrogn, rejer, citronbåde og frisk dild. Drys med friskkværnet peber.
Forskellige variationer af stjerneskud
Selvom stjerneskud godt kan se lidt avanceret ud, så er det faktisk rigtig nemt at lave selv. Et klassisk luksus stjerneskud laves tit med både en stegt og en dampet fiskefilet, men du bestemmer selv, om du vil bruge begge dele – eller nøjes med én. I min opskrift på stjerneskud bruger jeg ikke dampet hvid fisk, fordi jeg ikke synes det er nødvendigt, men det kan du selvfølgelig bare tilføje.
Når du steger fiskefileterne, som må siges at være hovedpersonen i retten, så vend dem omhyggeligt i mel, æg og rasp. Det giver den sprøde overflade, man forbinder med en god fiskefilet og dermed et lækkert stjerneskud. Jeg bruger en blanding af smør og olie, så fisken både får smag og ikke brænder på.
Du kan også sagtens justere toppingen, så den passer til det, du har eller det du bedst kan lide. Har du ikke stenbiderrogn? Så drop det eller brug noget andet, som ørredrogn eller undlad det. Hvis du har lyst til at lave en udgave af et stjerneskud med lidt mindre topping, kan du udskifte det hvide brød med rugbrød i stedet. Du kan også bruge rugbrød, hvis stjerneskuddet skal mætte lidt mere.
Det gode ved især hjemmelavet stjerneskud er, at det kan laves både som et stort stjerneskud til aftensmad eller som en lettere udgave til frokost. Uanset hvad, så er det altid lækkert og lidt som at servere café-mad derhjemme.
Når jeg laver stjerneskud
Smørrebrød er ikke lige noget jeg laver hver uge, men især stjerneskuddet er noget jeg godt kan lide at lave, når jeg vil gøre lidt ekstra ud af frokosten – uden at det bliver for bøvlet. Det passer perfekt til en langsom søndag, hvor man har lidt tid og lyst til noget lækkert. Eller hvis man har gæster og gerne vil servere noget, der ser lidt flot ud, men som stadig er nemt at lave.
Stjerneskud er også en genial ret, hvis man har lidt rester af rejer eller laks i køleskabet. Så kan man hurtigt smække noget sammen, og få det til at føles som en luksus frokost. Det er faktisk også en af de ting, jeg godt kan finde på at lave som en let aftensmad – især om sommeren, når man ikke gider noget tungt, men stadig gerne vil have noget, der smager af noget.
Og så er det bare en af de retter, hvor folk altid bliver glade. Der er noget hyggeligt over at få serveret et stjerneskud – det ser pænt ud, og det smager bare altid godt. Uanset om det er til hverdag eller lidt særligt, som for eksempel en påskefrokost.

Spørgsmål til stjerneskud (FAQ)
Hvad er et stjerneskud?
Et stjerneskud er en dansk frokostret med fiskefilet, rejer, dressing, citron og ofte lidt røget laks på toppen. Det hele serveres typisk på et stykke ristet brød og pyntes med salat og dild.
Kan man lave stjerneskud med dampet fisk?
Ja, det kan man sagtens. Den klassiske version bruger både dampet og stegt fiskefilet, men du kan sagtens nøjes med stegt, hvis du vil gøre det lidt nemmere. Det smager stadig rigtig godt.
Hvad består et stjerneskud af?
Et klassisk stjerneskud består af en fiskefilet (eller to), rejer, dressing, citron, salat og ofte også lidt røget laks og rogn. Det hele lægges på ristet brød og pyntes flot ved servering.
Hvilket brød bruger man til stjerneskud?
Som regel bruger man et stykke lyst, ristet brød – fx franskbrød eller toastbrød. Du kan dog sagtens bruge rugbrød, hvis du vil lave en grovere version eller bare foretrækker det.
Kan man lave stjerneskud i forvejen?
Du kan godt forberede nogle af delene – fx dressing og pynt. Men fiskefileterne er bedst, når de lige er stegte. Så lav det helst tæt på servering, så de stadig er varme og sprøde.