Langtidssimret oksegryde

Her får du opskriften på min absolut livret, nemlig langtidssimret efterårsgryde med kartoffelmos.

Retten er fyldt med årstidens rodfrugter og en mase friske krydderurter. Jeg bruger både knoldselleri, gulerod, pastinak og champignon. For at snige endnu flere grøntager i retten, består kartoffelmosen også af rodfrugter. Det er dermed et godt og sundere alternativ til den klassiske kartoffelmos.

Hvis du rigtig skal kæle for retten, så kan du lave den med en halv flaske rødvin, hvilket giver en fantastisk smag! Alternativt kan du bruge to dåser hakkede tomater.

Efterårsgryde med kartoffelmos

Har du en støbejernsgryde med låg, så er det smart at bruge denne, da den kan gå i ovnen. Har du ikke det, så kan du blot bruge et ildfast fad, eller lade retten simre i en gryde på kogepladen indtil den er helt færdig.

Efterårsgryde med kartoffelmos 2

Langtidssimret efterårsgryde Daube á la Provence

Vær den første til at bedømme!
Antal: 6 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 30 minutter
Simretid 6 timer
Samlet tid 6 timer 30 minutter

Det skal du bruge

Selve gryderetten

  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. olie
  • 2 løg, skåret i store stykker
  • 4 fed hvidløg
  • kg okseyderlår i tern
  • 450 g knoldselleri, skåret i store stykker
  • 400 g gulerod, skåret i store stykker
  • 300 g pastinak, skåret i store stykker
  • 150 g brune champignon, skåret i store stykker
  • 5 stilke frisk rosmarin
  • 5 stilke frisk timian
  • 5 stk. laurbærblade
  • ca. ½ flaske rødvin (eller 2 dåser flåede tomater)
  • 2 spsk. tomat pure
  • 3 spsk. mel
  • ca. 7 dl oksebouillon
  • salt og peber

Rodfrugtmos

  • 4 bagekartofler
  • 3 gulerødder
  • 200 g knoldselleri
  • 2 pastinakker
  • 1 dl fløde
  • 2 spsk. smør (kan undlades)
  • evt. et skvat mælk
  • salt og peber

Sådan gør du

Selve gryderetten

  • Hak løg og hvidløg og skræl og skær knoldselleri, gulerod, pastinak og champignon i store tern (det er vigtigt, at stykkerne er store og nogenlunde samme størrelse rundet den lange simretid).
  • Varm en stor gryde op og kom én spsk. smør og én spsk. olie i. Brun nu kødet lidt af gangen og lad det ikke ligge i lag. Det skal bare lige have en brun skorpe, og så skal det lægges til side. Krydder med salt og peber undervejs.
  • Kom resten af smørret og olien i gryden, tilsæt nu alle grøntsager (vent evt. med at tilføje champignon til den sidste halve time) og lad det svitse i 5 minutter.
  • Kom nu kødet i gryden og tilsæt tomatpure og drys med mel (mel bruges som jævner). Rør det rundt.
  • Alt efter om du ønsker at lave din ret med vin eller ikke, skal du nu enten:
    –> tilsætte ca. ½ flaske rødvin, og lad halvdelen koge væk/ind hvorefter du tilsætter oksebouillon. Vandet skal gerne dække hele retten.
    –> Bruger du ikke vin, tilsæt da 2 dåser hakkede tomater efterfulgt af oksebouillon. Hold lidt igen med vandet, her skal du nok kun bruge omkring 5 dl. Vandet skal igen dække hele retten.
  • Afslut med at komme en håndfuld frisk timian, rosmarin og laurbærblade i retten og krydder med salt og peber.
  • –> I OVN: Sæt så låg på og lad retten stå i ovnen i 6-7 timer ved 130 grader. Dette kræver at du har en støbejernsgryde eller hælder retten over i et ildfast fad. (Har du ikke tiden, kan du skrue ovnen op på 180 grader og lade den stå i omkring en time).
    –> I GRYDE: Lad retten småsimre under låg i 2-3 timer. Rør undervejs.

Rodfrugtmos

  • Skræl kartoffel, pastinak, knoldselleri og gulerod og skær dem i små tern.
  • Kom det hele i en gryde og dæk med vand. Kog i 25-30 minutter til rodfrugter og kartofler er helt møre.
  • Hæld vandet fra og brug en gaffel eller en håndmixer til at mose rodfrugter og kartofler.
  • Tilsæt smør og fløde og rør rundt igen. TIlsæt mælk alt efter hvilken konsistens du ønsker, og smag til med salt og peber.
  • Kom mosen i et ildfast fad, og bag i ovnen i 15-20 minutter til mosen får en sprød kant.
  • Server straks sammen med gryderetten, velbekom!
Kunne du lide opskriften?
Vær den første til at bedømme!

(Ris og ros er altid velkommen!)

Pin Del Print
Har du lavet opskriften?Tag mig på Instagram med @emmaolsen.dk så jeg kan se din kreation!
Efterårsgryde med kartoffelmos
Del med nogen du holder af
Emma Olsen
Emma Olsen

Mit navn er Emma, og på min madblog er der ingen regler for, hvad man må spise, og hvad man ikke må spise. Jeg tror på, at der skal være plads til lidt af det hele - også de søde sager. Du kan derfor frit gå på opdagelse i et indbydende madunivers, der rummer lidt af hvert til den madelskende.

Indlæg: 251
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments