Vil du følge med? 👇
Lakserillette – en nem og lækker forret


Nem og hurtig lakserillette
Lakserillette kan laves lynhurtigt, og det elsker jeg! Den har en cremet konsistens, en lækker røgsmag fra laksen og en friskhed fra citronen som bare gør at den smager for lækkert. Jeg laver den ofte som en let forret, når jeg har gæster, eller som en del af en tapasanretning, hvor den passer perfekt sammen med sprødt brød og et glas hvidvin. Derudover så passer lakserilletter godt til både påskebordet og julefrokostbordet.
SÅ, hvis du elsker laks og gerne vil prøve en ny måde at servere den på, så er denne lakserillette et rigtig godt bud.

Lakserillette
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Det skal du bruge
- 125 g varmrøget laks
- 4 spsk. creme fraiche (18%)
- ½ rødløg
- ½ øko citron (skal og saft herfra)
- 2 håndfulde dild
- salt og peber
Sådan gør du
- Pil laksen og riv den i små stykker.
- Hak løg og dild fint.
- Kom laksen i en skål sammen med rødløg, creme fraiche, citronsaft, citronskal og dild. Smag til med salt og peber.
Emmas tips til opskriften
- For en rykkere konsistens, så brug creme fraiche 38%.
- Prøv også at tilføje kapers eller finthakket drueagurk.
Ingredienser i lakserilette med varmrøget laks
For at lave den bedste lakserillette er det vigtigt at bruge gode råvarer, da de få ingredienser virkelig skal spille sammen.
- Varmrøget laks bidrager med en dyb, røget smag og en lækker, let flaget konsistens.
- Creme fraiche giver den rette cremede konsistens. Jeg bruger 18 %, da den er cremet uden at blive for tung. Vil du have en tykkere konsistens så brug 38%.
- Rødløg tilføjer en mild skarphed og lidt sprødhed.
- Citronskal og saft giver en dejlig syrlighed. Jeg bruger økologisk citron, da skallen også skal i.
- Dild er en klassisk makker til laks og giver en skøn duft og smag af friskhed. Jeg bruger gerne rigeligt, da jeg er tosset med dild!
Sådan laver du den bedste lakserillette
Selvom lakserillette er nem at lave, er der et par ting, der kan gøre en stor forskel på resultatet. Den første ting er konsistensen – jeg kan godt lide, at rilletten har lidt struktur og ikke bliver for moset. Derfor smuldrer jeg laksen i mindre stykker med fingrene i stedet for at blende den. Det giver en mere rustik rillette!
En anden vigtig ting er at lade rilletten trække i køleskabet i mindst en halv time inden servering. Det giver smagene tid til at blande sig og udvikle sig. Hvis du har tid, kan du sagtens lave den dagen før – den bliver kun bedre af at stå og trække.
Serveringsforslag
Der er mange måder at servere lakserillette på, og jeg varierer ofte, alt efter hvad anledningen er. Til en klassisk forret kan den anrettes i små glas eller skåle, eventuelt toppet med lidt ekstra dild og citronskal. Jeg serverer den gerne med ristet surdejsbrød eller sprøde kiks, som giver en god kontrast til den cremede rillette.
Hvis jeg laver en tapasanretning, er lakserillette perfekt som en af de små retter – fx serveret oven på små blinis.Til en let frokost kan den smøres på en skive rugbrød. SÅ, der er mange muligheder med den kære lakserillette!
Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
Kan lakserillette laves dagen i forvejen?
Ja, faktisk bliver smagen endnu bedre, når den får lov at trække i køleskabet natten over. Bare husk at dække den til, så den ikke tager smag fra andre ting i køleskabet.
Hvor længe kan lakserillette holde sig?
Den kan holde sig i køleskabet i op til to dage i en lufttæt beholder. Efter et par dage begynder den dog at miste sin friskhed.
Kan jeg bruge en anden type fisk end laks?
Ja, du kan også lave rillette med varmrøget ørred, som har en lidt mildere smag. Det kan være et godt alternativ, hvis du vil prøve en anden variant.