Go Back

Krydrede æbleboller

Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 3 dl mælk
  • 30 g gær
  • 60 ml neutral olie
  • spsk. sukker
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. salt
  • 100 g ølandshvedemel (eller grahams, manitoba mm)
  • 550-650 g hvedemel
  • 2 æbler, skrællet og revet
  • 1 æg til pensling
  • kanelsukker til pynt
  • hasselnøddeflager til pynt

Sådan gør du

  • Lun mælken og hæld den i en skål sammen med gær. Rør det sammen.
  • Tilsæt olie, revet æble, sukker, kanel, kardemomme, ingefær og salt. Rør rundt.
  • Tilsæt melet lidt ad gangen, og hold lidt igen til sidst. Måske du skal tilsætte mere mel, det afhænger af, hvor meget vand der gemmer sig i æblerne. Jeg brugte ca. 600 g. Dejen må godt være lidt klistret.
    Hvis du har en røremaskine, så rør dejen ved mellem hastighed i 10 minutter til dejen slipper siderne, men stadig har fast i bunden. Hvis ikke, så ælt dejen grundigt til den er glat og smidig.
  • Drys lidt mel i en skål og lad dejen hæve heri lunt og tildækket i en time.
  • Form 12-14 boller og kom dem i en form eller på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med kanelsukker og hasselnøddeflager.
  • Lad bollerne efterhæve tildækket i 30 minutter.
  • Bag bollerne i ovnen ved 175 grader varm luft. Har du sat dem tæt sammen i en form eller et fad som jeg gjorde, så giv dem omkring 25 minutter. Sætter du dem frit på en bageplade, så giv dem 18-20 minutter.
    Men hold øje, alle ovne er forskellige. De er færdige, når de er blevet lysebrune på toppen og bunden lyder hul, når du banker på den.