Bagværk,  Morgenmad

Grydebrød med havre og kerner

Annonce Valsemøllen
I denne weekend har jeg givet mig i kast med et grydebrød, og det kan altså varmt anbefales. En skive friskbagt brød med smør, er lige hvad man har lyst til sådan en weekendmorgen. Det kræver lidt forberedelse at lave, da det er lavet på surdej. Er du frisk på at prøve at bage med surdej, kan du finde en guide til opstart HER. Brødet er bagt med Ølandshvedemel, som giver en saftig krumme og en mørk farve. Har du ikke det, kan du nem bruge normal hvedemel. Det var alt fra mig i dag, god weekend!

Grydebrød med havre og kerner

Ingredienser

  • 500 ml lunkent vand
  • 150 g surdej som er klar til bagning
  • 1 lille kugle gær (størrelse med en ærte)
  • 400 g Valsemøllen Ølandshvedemel
  • 250 g Valsemøllen speltmel
  • 50 g grovvalset havregryn
  • 2 tsk. groft salt
  • 1 tsk. honning
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g hørfrø
  • 40 g græskarkerner

Sådan gør du

  • Start med at bløde kernerne op ved at komme dem i en skål og overhæld med kogende vand. Lad dem stå i 30 minutter og hæld derefter al vandet fra.
  • Kom vand, surdej, gær, honning, salt mel og havregryn i en røremaskine og rør sammen til en samlet masse. Lad dejen trække i en halv time i skålen.
  • Kom kernerne i dejen og ælt dejen sammen i et par minutter ved lav hastighed. Skru nu op på høj hastighed og ælt dejen i ca. 10 minutter til al dejen har samlet sig om dejkrogen og har løsnet sig fra siderne.
  • Hæld dejen i en oliebeklædt skål og lad den hæve på i 2 timer til den viser god aktivitet.
  • Drys nu lidt mel ud på bordet og hæld forsigtigt dejen ud.
  • Fold siderne ind over hinanden på begge led så dejen får en spændstig overflade.
  • Kom dejen i en skål med foldningerne nedad og drys med lidt mel.
  • Lad dejen koldhæve i køleskabet natten over, gerne i 10 timer ca.
  • Tænd ovnen på 250 grader varmluft og sæt en støbejernsgryde derind. Lad gryden blive gennemvarmet i en time.
  • Hæld lidt grovvalset havregryn i bunden af gryden, så brødet ikke brænder på når det kommer i ovnen. Kom forsigtigt dejen i gryden og skær evt. et mønster i dejen med en kniv.
  • Sæt låg på gryden og kom den i ovnen og bag brødet i 35 minutter og tag derefter låget af og bag videre i 10-12 minutter. Tjek at brødet er gyldent på toppen, lyder hult og er sprødt, så er det færdig.
  • Lad brødet køle af på en bagrist inden du nyder det lunt!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering