En smut til det mellemøstlige køkken – i ét glas

En smut til det mellemøstlige køkken – i ét glas
Antal: 4 personer
Ingredienser
Falafler
- 1 dåse kikærter
- 2 fed hvidløg
- 2 æg
- 2 håndfulde persille
- 2½ dl havregryn
- 2 spsk. citronsaft
- 2 spsk. rasp (kan undlades)
- 1 spsk. spidskommen
- 1 tsk. tørret koriander
- 1 tsk. salt
- ½ tsk. peber
- olie til pensling
Haydari dip
- 1 rød peberfrugt
- 100 g cherry tomat
- 250 g fetaost (puck i blok)
- 1 håndfuld persille, hakket
- 2 fed hvidløg, presset
- 2 spsk. olivenolie
- 2 tsk. sambal oelek (eller anden chilli)
- 1,5 tsk. paprika
- salt og peber
Linsesalat
- 200 g grønne linser
- 2 stk. forårsløg
- 50 g cherrytomater
- 3 spsk. olivenolie
- 1 spsk. æblecidereddike
- 1 spsk. citron
- salt og peber
Andet tilbehør
- couscous
- frisk salat
- syltede rødløg (se link øverst)
- frisk lime
- naan brød
Sådan gør du
Falafler
- Smid alle ingredienser i en minihakker, foodprocesser eller blender og rør det godt igennem til dejen er fast og ikke for klistret – du skal kunne rulle dejen til små kugler! Er dejen for klistret tilsæt da en halv dl mere havregryn. Har du ikke en blender eller minihakker, kan du også bruge en stavblender! Start da med at blende kikærterne til en cremet masse og tilsæt derefter resten.
- Rul nu dejen til 15-20 kugler og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensel kuglerne med neutral olie.
- Bag i ovnen i 15-18 minutter ved 200 grader. Vend dem, når halvdelen af tiden er gået, så begge sider får farve.
Haydari
- Tænd ovnen på 200 grader. Skær peberfrugten i to dele og tag kernerne ud. Læg den på en bageplade med bagepapir med skindet opad.
- Skær tomaterne i halve og kom også dem på bagepladen. Grill peberfrugt og tomater øverst i ovnen til peberfrugten bliver sortplettet (tager ca. 20 minutter).
- Læg peberfrugten i en frysepose og lad den derefter køle af i køleskabet. Du kan nu pille skindet af og skære den i grove stykker. Læg også tomaterne i køleskabet, blot i en skål (skal ikke pilles).
- Find en blender eller minihakker frem, og smid alle ingredienser i. Blend til du får en cremet konsistens. Vær påpasselig med sambal oelek, hvis du ikke ønsker din haydari for stærk.
Linsesalat
- Kog linserne efter anvisning på pakken. Lad dem køle af.
- Skær tomat og forårsløg i små stykker og kom dem i en skål sammen med linserne.
- Bland olie, eddike, citron, salt og peber og hæld over linsesalaten.
Anretning
- Anret i et glas (eller skål), med haydari nederst, efterfulgt af linsesalat, couscous, lime, syltede rødløg og salat. Top med lune falafler og lunt naanbrød.