Frokost & aftensmad

En smut til det mellemøstlige køkken – i ét glas

Vil i med en smut til det mellemøstlige køkken, med masser af krydderier og smag? Her har jeg i hvert fald forsøgt, at komme med mit bud på en lækker “alt i en salat”, netop med inspiration herfra. Jeg har længe gerne ville lave min egen haydari dip, og det skal i den grad gentages. Udover det har jeg også lavet en linsesalat, en portion couscous og en omgang falafler. For at få lidt ekstra fyld, har jeg også smidt syltede rødløg og en skive lime i – jeg ved dog ikke hvor mellemøstligt det er, men godt smager det! Jeg har til sidst toppet den med frisk salat og et par skiver naanbrød. Der bliver til ca. 15 falafler, og haydari dippen er der også nok af. Skru evt. op for mængden af linsesalat hvis i er 4 sultne personer:) Det var dagens tip, velbekom!

En smut til det mellemøstlige køkken – i ét glas

Antal: 4 personer

Ingredienser

Falafler

  • 1 dåse kikærter
  • 2 fed hvidløg
  • 2 æg
  • 2 håndfulde persille
  • dl havregryn
  • 2 spsk. citronsaft
  • 2 spsk. rasp (kan undlades)
  • 1 spsk. spidskommen
  • 1 tsk. tørret koriander
  • 1 tsk. salt
  • ½ tsk. peber
  • olie til pensling

Haydari dip

  • 1 rød peberfrugt
  • 100 g cherry tomat
  • 250 g fetaost (puck i blok)
  • 1 håndfuld persille, hakket
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 tsk. sambal oelek (eller anden chilli)
  • 1,5 tsk. paprika
  • salt og peber

Linsesalat

  • 200 g grønne linser
  • 2 stk. forårsløg
  • 50 g cherrytomater
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 1 spsk. citron
  • salt og peber

Andet tilbehør

  • couscous
  • frisk salat
  • syltede rødløg (se link øverst)
  • frisk lime
  • naan brød

Sådan gør du

Falafler

  • Smid alle ingredienser i en minihakker, foodprocesser eller blender og rør det godt igennem til dejen er fast og ikke for klistret – du skal kunne rulle dejen til små kugler! Er dejen for klistret tilsæt da en halv dl mere havregryn. Har du ikke en blender eller minihakker, kan du også bruge en stavblender! Start da med at blende kikærterne til en cremet masse og tilsæt derefter resten.
  • Rul nu dejen til 15-20 kugler og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensel kuglerne med neutral olie.
  • Bag i ovnen i 15-18 minutter ved 200 grader. Vend dem, når halvdelen af tiden er gået, så begge sider får farve.

Haydari

  • Tænd ovnen på 200 grader. Skær peberfrugten i to dele og tag kernerne ud. Læg den på en bageplade med bagepapir med skindet opad.
  • Skær tomaterne i halve og kom også dem på bagepladen. Grill peberfrugt og tomater øverst i ovnen til peberfrugten bliver sortplettet (tager ca. 20 minutter).
  • Læg peberfrugten i en frysepose og lad den derefter køle af i køleskabet. Du kan nu pille skindet af og skære den i grove stykker. Læg også tomaterne i køleskabet, blot i en skål (skal ikke pilles).
  • Find en blender eller minihakker frem, og smid alle ingredienser i. Blend til du får en cremet konsistens. Vær påpasselig med sambal oelek, hvis du ikke ønsker din haydari for stærk.

Linsesalat

  • Kog linserne efter anvisning på pakken. Lad dem køle af.
  • Skær tomat og forårsløg i små stykker og kom dem i en skål sammen med linserne.
  • Bland olie, eddike, citron, salt og peber og hæld over linsesalaten.

Anretning

  • Anret i et glas (eller skål), med haydari nederst, efterfulgt af linsesalat, couscous, lime, syltede rødløg og salat. Top med lune falafler og lunt naanbrød.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering